Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον απέκλεισε σήμερα, Δευτέρα, το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του στο διεθνές σκάνδαλο των «Panama Papers» με τις offshore εταιρείες. 

Ads

«Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ» είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εταιρείας Wintris. Τον Απρίλη του 2009 όταν μπήκε στη Βουλή δεν την δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του. Λίγο αργότερα πούλησε το μερίδιό του στη γυναίκα του έναντι ενός δολαρίου. 

Ads

Η σύζυγός του, Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί την εταιρεία για να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο, οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού. Επίσης 24.000 πολίτες – σε μια χώρα 320.000 κατοίκων – έχουν υπογράψει διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και διαδήλωση εναντίον του.