Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα και τώρα ανοίγει ο δρόμος στα αυτονομιστικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση. 

Ads

Οι πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) και το ακροαριστερό CUP έφθασαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή διεξαγωγής νέων εκλογών.

Το πρόσωπο του Άρτουρ Μας, του νυν προέδρου της Καταλονίας εξελίχθηκε σε μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια της κοινοβουλευτικής αυτής συνεργασίας, καθώς τα μέλη του CUP στις λαϊκές συνελεύσεις που έκαναν αποφάσισαν να απορρίψουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Καταλονίας.

Η Καταλονία βρέθηκε έτσι σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εάν δεν υπήρχε συμφωνία για νέο υποψήφιο μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, νέες εκλογές θα προκηρύσσονταν αυτομάτως.

Ads

Υποψήφιος για την προεδρία θα είναι τελικά ο δήμαρχος της Χιρόνα, Κάρλες Πουιγδεμόντ, o οποίος προέρχεται από το Κεντροδεξιό Κόμμα (CDC) του Μας, που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Junts per Si.

Παραχωρήσεις θα υπάρξουν και από την πλευρά  του CUP, καθώς οι διαφωνούντες και με αυτή την πρόταση θα παραιτηθούν και δεν θα αντικατασταθούν.