Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε με 344 ψήφους «κατά» έναντι 286 «υπέρ», την πρόταση της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Μάλιστα η Μέι σε μια προσπάθεια να κερδίσει την ψηφοφορία κατέθεσε προς ψήφιση μόνο το σκέλος που ρυθμίζει τα του διαζυγίου και όχι και το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο και καταγράφονται οι περισσότερες αντιδράσεις. Παράλληλα «προσέφερε» και την παραίτησή της σε περίπτωση υπερψήφισης, ώστε να «δελεάσει» τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κόμματός της. Ωστόσο η Συμφωνία που υπέγραψε με τους ηγέτες της ΕΕ απερρίφθη για τρίτη φορά και καθώς φαίνεται… φαρμακερή. Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. 

Ads

Η Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία της για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη οι βουλευτές είχαν καταψηφίσει και όλες τις εναλλακτικές προτάσεις για το διαζύγιο με την ΕΕ, και συγκεκριμένα: 

  1. Την πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.
  2. Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 “ναι” και “283” όχι.
  3. Την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.
  4. Τη μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 “ναι” και “272” όχι.
  5. Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 “ναι” και “307” όχι.
  6. Την ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.
  7. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 “ναι” και 295 “όχι”.
  8. Την εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 “ναι” και 422 “όχι”.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σημείωσε η Μέι μετά την απόρριψη της συμφωνίας της με τους ηγέτες της ΕΕ. «Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση. «Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, άτακτα – χωρίς συμφωνία, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Βρυξέλλες ανέφεραν πως πλέον ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι «πιθανό». «Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε. Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ … είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».