Σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία οδήγησε η νέα πανωλεθρία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στην ´Εσση, με την καγκελάριο Μέρκελ να ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια τον Δεκέμβριο για την ηγεσία του κόμματός της CDU, του οποίου ηγείται από το 2000. Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει και την καγκελαρία στο τέλος της θητείας της, στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας της CDU.

Ads

«Αυτή είναι η τελευταία μου θητεία», είπε, προσθέτοντας ότι μετά το 2021 δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει άλλο πολιτικό αξίωμα. «Αποφάσισα επίσης να επιτρέψω στη Χριστιανοδημοκρατική ´Ενωση να προετοιμάσει τη διαδοχή μου», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι θα επιλέξει τον (ή την) διάδοχό της.

Η ´Αγγελα Μέρκελ εξήγησε ότι οι αποφάσεις της έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στους μελλοντικούς της στόχους. Παραδεχόμενη ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βαυαρία και την ´Εσση ήταν απογοητευτικά, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου έτους.

Πιθανοί Διάδοχοι

Η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής ´Ενωσης, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ads

Το ίδιο έκανε και ο  Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επικριτής της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, που δήλωσε ότι επιθυμεί να τη διαδεχθεί στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πηγές από το κόμμα. Ο 38χρονος Σπαν ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του CDU στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης των ανώτερων στελεχών του κόμματος στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη Bild, πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του CDU είναι και ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς.

Ένα ακόμη όνομα που συζητείται είναι αυτό του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι «παλιά καραβάνα» στο CDU και θιασώτης της φιλελεύθερης γραμμής της Μέρκελ. Ο 57χρονος εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για να διατηρήσει το κόμμα στο χώρο του κέντρου, αποφεύγοντας μια στροφή προς τα δεξιά.

Στην
κεντρώα πτέρυγα ανήκει και ο 45χρονος Ντάνιελ Γκύντερ. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ο οποίος πέρυσι πέτυχε μια κρίσιμη νίκη στο βορειότερο κρατίδιο της χώρας και κατάφερε να συνάψει συνασπισμό Τζαμάικα με Πράσινους και Φιλελεύθερους, κάτι που απέτυχε η Μέρκελ ομοσπονδιακά.

Στο προσκήνιο βρίσκεται και ο 50χρονος Ραλφ Μπρίνκχαους, ο οποίος θεωρείται «γεράκι» στα δημοσιονομικά και τον περασμένο μήνα εκθρόνισε τον εκλεκτό της Μέρκελ και στενό συνεργάτη της Φόλκερ Κάουντερ στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU.

Ως πιθανός διάδοχος της Μέρκελ, αν και όχι στα φαβορί, εμφανίζεται και ο νυν υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ. Στο τραπέζι έχει «πέσει» και το όνομα της 60χρονης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας και μιας εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας. Τέλος κάποιοι στο CDU περιλαμβάνουν στους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ και τον πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.