Ενόψει της  18ης Μαίου που θα παρουσιαστεί το σχέδιό «REPowerEU» της ΕΕ για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτησή της, οι παραφωνίες κρατών εντός του μπλοκ όσον αφορά την αντιμετώπιση του Κρεμλίνου πληθαίνουν όλο και περισσότερο ενώ εταιρείες υποκύπτουν στις απαιτήσεις της Μόσχας. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν πάρει την ανιούσα, λόγω της μείωσης της ροής καυσίμου από αγωγούς που περνούν από την Ουκρανία.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος αγωγών: Στον «αέρα» η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το Bloomberg, συνολικά 20 ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν ήδη λογαριασμούς στην Gazprombank, προκειμένου να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια. Την ίδια στιγμή περιμένουν άλλοι 14 πελάτες τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσουν κι αυτοί.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα. Ήδη η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία στα τέλη Απριλίου καθώς δεν συμφώνησαν με τους ρωσικούς όρους. Γι’ αυτό και οι αγοραστές από την Ευρώπη προσπαθούν, αφενός να γλιτώσουν ένα ενεργειακό μπλακ-άουτ από τη Μόσχα και αφετέρου να είναι συμβατοί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ads

Για να διευκολύνει η Ρωσία τους Ευρωπαίους πελάτες να συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο δίχως να παραβιάζουν τις κυρώσεις, έχει μεριμνήσει ανάλογα μέσω του νέου μηχανισμού πληρωμών. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λύνονται τα χέρια των πελατών δίχως να παραβιάζονται οι κοινοτικοί περιοριστικοί κανονισμοί.

Αν και η ΕΕ δεν έχει ακόμα αναφέρει εάν οι παραπάνω ρωσικές αλλαγές την ικανοποιούν, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη 11 Μαίου ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς. «Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια.

Καθυστερούν οι κυρώσεις λόγω αντιδράσεων κρατών-μελών

Ενώ οι εταιρείες αναζητούν λύσεις και παραθυράκια στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι Βρυξέλλες καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων καθώς απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα του ρωσικού πετρελαίου συζητήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) την Τετάρτη 11 Μαΐου ενώ στις 16 Μαΐου θα απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι οι Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η αδιάλλακτη πλην δικαιολογημένη θέση της Ουγγαρίας να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αφαιρεί πολύτιμο χρόνο και χρήμα από την ΕΕ. Γι΄αυτό και η Κομισιόν καθυστέρησε κατά μια εβδομάδα το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από μέρος της ΕΕ, ώσπου να πέσουν οι τόνοι.

«Θα ήταν καταστροφικό»

Παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνει χρόνο σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, η Βουδαπέστη συνεχίζει να καθυστερεί μια τυχόν συμφωνία. Η απαγόρευση του πετρελαίου από τη Ρωσία θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της Ουγγαρίας, επεσήμανε ο Όρμπαν. Η κρίση είναι επίσης μια ευκαιρία για τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Ούγγρο πρωθυπουργό να διεκδικήσει την επιρροή του.

Η Φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να στοχεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να κλείσει μια ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και του Όρμπαν τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη η επόμενη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και των περιφερειακών παραγόντων, η οποία επρόκειτο να συζητήσει τη συνεργασία στις υποδομές πετρελαίου.

Όλα συμβαίνουν ενώ η Κομισιόν καλείται στις 18 Μαΐου – ημερομηνία ορόσημο – να παρουσιάσει το σχέδιό της «REPowerEU» για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτησή της.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο, οι μεταρρυθμίσεις χρηματοδότησης και υποδομών είναι πιθανό να εξεταστούν για να βοηθήσουν τις χώρες -όπως η Ουγγαρία- που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες να απομακρυνθούν από τη ρωσική ενέργεια.