Τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας στην απασχόληση και τη ζωή των εργαζομένων και τη σημασία διεθνοποίησης του αγώνα τους που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, ενόψει και της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου στις 23 Σεπτεμβρίου, ανέδειξαν χθες στο ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι των 595 απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Νωρίτερα, οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το απόγευμα της Τρίτης σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης «σήκωσαν το κόκκινο γάντι των καθαριστριών, καθώς και πλακάτ με συνθήματα όπως: «δουλειά και αξιοπρέπεια» και «η αλληλεγγύη: το όπλο των λαών είναι το εργαλείο των καθαριστριών». 

Ads

«Η υπόθεση των 595 αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα για το πώς οι πολιτικές που καταστρέφουν θέσεις εργασίας, τις αντικαθιστούν στη συνέχεια με επισφαλείς και κακοπληρωμένες δουλειές, μέσω εργολαβικών συνεργείων. Η απόλυση και η κυβερνητική παράκαμψη της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που τις δικαίωνε, επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα συντελείται ένα πείραμα που αφορά όλη την Ευρώπη» τόνισε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Σε «έναν υποδειγματικό αγώνα αξιοπρέπειας που δίνουν εδώ και ένα χρόνο οι καθαρίστριες,» αναφέρθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα και πρόσθετε ότι «δυστυχώς, παρά το ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που έχουν χτυπηθεί από τις πολιτικές της τρόικας, δεν είναι πολλοί όσοι αντέχουν και κατορθώνουν να αντισταθούν».

«Έχει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που πήρε η ελληνική κοινωνία από τον αγώνα αυτών των γυναικών» επισήμανε η Σοφία Σακοράφα, προτάσσοντας το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ενότητας και της συνοχής που έχει ο αγώνας των γυναικών. «Πρόκειται για ένα κίνημα που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές και να στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των καθαριστριών και την απόλυτη υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα εξέφρασε με την τοποθέτησή της στη Συνέντευξη Τύπου η Gabi Zimmer, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) ενώ την εμπειρία των γαλλικών συνδικάτων από τον επισφαλή κλάδο της καθαριότητας μετέφερε από το συνδικάτο C.G.T, o γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας  των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, Tony Hatbois. 

Ads

Από την πλευρά των καθαριστριών στο πάνελ συμμετείχαν η Δήμητρα Μανόλη και η Γεωργία Οικονόμου.