Στη συγκρότηση ενός μετώπου της Άκρας Δεξιάς, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαϊου, συμφώνησαν ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, κι η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, Μαρί Λεπέν, στη Ρώμη. Είναι δε χαρακτηριστικό πως κι οι δυο επιχείρησαν στις δηλώσεις τους να θέσουν ένα «εύληπτο» -για τους Ευρωπαίους πολίτες- πολιτικό πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής συμμαχίας, στην οποία εκτός όλων των υπόλοιπων ακροδεξιών, εθνικιστών ηγετών, αναμένεται να συμμετέχει και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

Ads

Οι αρχηγοί της ιταλικής και της γαλλικής ακροδεξιάς μίλησαν για «αγροτιά, ανεργία και άδειες κούνιες των μωρών» και επιτέθηκαν στο «μπούνκερ των Βρυξελλών» κηρύσσοντας μαζί σήμερα στη Ρώμη την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όπως υποστήριξαν «το ραντεβού του Μαΐου θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής».

«Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στο μπούνκερ των Βρυξελλών (…) οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί που έφεραν την επισφάλεια και τον φόβο στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους», είπε ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και πρόσθεσε: «Αυτοί ήταν που δημιούργησαν φόβο στους Ευρωπαίους πολίτες για τις δουλειές και το μέλλον τους».

Ο Σαλβίνι επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για τις επικρίσεις τους εναντίον του σχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας που προβλέπει αύξηση των δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος αντίθετα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέχρι τώρα η χώρα.

Ads

«Προσέχω τις εκτιμήσεις των Χρηματιστηρίων, των αγορών, των αναλυτών», όμως, όπως είπε ο Σαλβίνι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω αναφορικά με τα δημοσιονομικά της σχέδια. Ο ίδιος τόνισε πως περιμένει από την ΕΕ να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας «γιατί βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από στήριξη και αξιοπρέπεια».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους κερδοσκόπους, «όπως ο Σόρος» που «έχουν στοιχηματίσει στην κατάρρευση της Ιταλίας για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές υγιείς επιχειρήσεις και υπάρχουν πολλοί από αυτούς, βρίσκονται σε αυτή την χώρα». «Η ΕΕ έχει οικοδομηθεί πάνω σε πολλές υποσχέσεις (…) αλλά σε πολύ λίγα επιτεύγματα και αποτελέσματα (…) εντελώς αξιοθρήνητα», ανέφερε και συνέχισε: «αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό σύστημα. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ιστορική στιγμή. Τον ερχόμενο Μάιο θα γραφτεί Ιστορία με κεφαλαίο Ι. Η ανάδυση μιας Ευρώπης των εθνών».

Η Λεπέν εξέφρασε την ελπίδα της πως, μαζί με τον σύμμαχό της Ματέο Σαλβίνι και τους άλλους ευρωπαίους εθνικιστές, θα λάβουν στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές αρκετές ψήφους ώστε να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η ΕΕ ποδοπάτησε τις αξίες της αλληλεγγύης: Βρισκόμαστε τώρα σε μια ιστορική συγκυρία. Τον Μάιο θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε μια Ένωση με νέες αξίες κατά της παγκοσμιοποίησης», υποστήριξε.