Αιχμές αφήνει η Κομισιόν για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και άλλα κέντρα με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Ads

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ ρωτήθηκε σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα από την ΕΥΠ που αφορά έναν βουλευτή και αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Ελλάδα και παλαιότερα τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Όπως ανέφερε η Χίπερ, η Επιτροπή γνωρίζει τα δημοσιεύματα για χρήση spyware και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη» .

Σημείωσε, δε, πως «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απολύτως σημαντική ειναι επίσης η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίαw της έκφρασης».

Ads

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς τέτοιους ισχυρισμούς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών» και κατέληξε λέγοντας ότι φυσικά, είμαστε σε επαφή με τα κράτη μέλη ως προς αυτό και επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω για την Ελλάδα πιο συγκεκριμένα ότι στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου στο ελληνικό κεφάλαιο αντικατοπτρίζεται και η χρήση κακόβουλου λογισμικού».