Αντιμέτωπος με νέα ανταρσία στους κόλπους της κυβέρνησής του και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Οι Times, γράφουν ότι ενώ το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία έρχεται όλο και πιο κοντά, μια ομάδα πέντε υπουργών εκτιμάται πως θα παραιτηθεί ομαδικά. 

Ads

Πρόκειται για την υπουργό Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν, τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ και τον Γενικό Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ.

Στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί,  ότι «πολύ μεγάλος αριθμός» μελών του κοινοβουλίου που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις επίσης θα παραιτηθεί εάν η χώρα φανεί πως οδεύει πράγματι στο λεγόμενο no-deal Brexit.

«Η κυβέρνηση ορίζει τη στρατηγική, όχι αξιωματούχοι που δεν έχουν εκλεγεί. Εάν αυτό που βλέπουμε αποτελεί προσπάθεια να γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτύχει», τόνισε άλλος υπουργός – που επίσης δεν κατονομάζεται – στην εφημερίδα αναφερόμενος στον κορυφαίο σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ads

Απίθανη η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί συμφωνία για το Brexit ως την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι θέσεις της Βρετανίας σημαίνουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν δύο μεγάλα χάσματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αργά χθες Τρίτη, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

«Βεβαίως θα εργαστώ έως την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσω [την επίτευξη συμφωνίας], αλλά όχι με κάθε κόστος (…). Νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί συμφωνία ως την επόμενη εβδομάδα, ειλικρινά», τόνισε ο Βαράντκαρ σε δηλώσεις του στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

«Στην ουσία, αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι απαρνήθηκε τη συμφωνία που είχαμε διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με την κυβέρνηση της [προηγούμενης] πρωθυπουργού [της Βρετανίας Τερέζας] Μέι επί δύο χρόνια και τώρα ξανάφερε τη μισή στο τραπέζι και μας λέει πως αυτό είναι παραχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά αυτό. Υπάρχουν δύο μεγάλα χάσματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Ένα tweet που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Στο μεταξύ, η Leave.eu, η επίσημη ομάδα καμπάνιας που υποστηρίζει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε αναβρασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ανάρτηση μηνύματος στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, κατά της Άνγκελας Μέρκελ, γύρω από την συνεχιζόμενη κρίση στο θέμα του Brexit.

Η Leave.eu, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στο οποίο διατύπωσε την άποψη πως, «είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία», εκτός αν συμφωνήσει, να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, η Βόρεια Ιρλανδία. 

Το μήνυμα στο Twitter έγραφε, «Δεν κερδίσαμε δύο παγκόσμιους πολέμους για να μας κάνει κουμάντο μία κ@λογερμανίδα». Με την ανάρτηση της, η ομάδα του Leave.eu, σχολίασε την αντίδραση της Μέρκελ, ως απόδειξη, των πραγματικών «Ευρωπαίων φίλων», της Βρετανίας.

Το μήνυμα στο Twitter, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και  χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «απαράδεκτο, προσβλητικό και ξενοφοβικό». Μάλιστα ο βουλευτής των εργατικών, Ντέιβιντ Λέϊμι, ζήτησε συγγνώμη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Γερμανία, χαρακτηρίζοντας τα λόγια αυτά γεμάτα «ξενοφοβική χολή».

Σημειώνεται πως η λέξη «Kraut», είναι ένας πολύ προσβλητικός χαρακτηρισμός για τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους Βρετανούς και τους συμμάχους τόσο στον Α′ όσο και στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.