Τον πρώτο προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών στην ιστορία της ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών. Η γραμμή της Βρετανίας και των χωρών του Βορρά για λιτότητα έγινε δεκτή αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία, ο Νότος και οι ανατολικές χώρες. Τώρα ο προϋπολογισμός λιτότητας που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων βρίσκεται αντιμέτωπος με το ευρωκοινοβούλιο. 

Ads

Στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το τελικό ποσό των δεσμεύσεων για τις δαπάνες και στα 908 δισεκατομμύρια η οροφή των δαπανών, ποσά μειωμένα σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου και ακόμη περισσότερο από την αρχική πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε πάνω από ένα τρισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020. 

Θύματα ήταν τα κονδύλια για τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και κάποια λειτουργικά έξοδα, όπως στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΕΕ. Αντιθέτως ενισχυμένα κατά 1,5 δις. θα είναι κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, ικανοποιώντας τις μικρές χώρες και τη Γαλλία. 

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ που προήδρευσε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
 
«Η συμφωνία έκλεισε! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του υπόλοιπου της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή»είναι η δήλωση που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών ο Βαν Ρόμπεϊ μίλησε για ένα μετριασμένο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία».

«Απλώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές πραγματικότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι θα έπρεπε να είναι ένας πιο λιτός προϋπολογισμός. Για πρώτη φορά στα χρονικά, υπάρχει μία πραγματική μείωση σε σύγκριση με το τελευταίο πολυετές οικονομικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι θα ήθελε ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στις αρχικές προτάσεις. «Όπως γνωρίζετε το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μία πρόταση που ήταν πολύ πιο φιλόδοξη από το σημερινό αποτέλεσμα» τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «καλό» και «σημαντικό» το αποτέλεσμα, καθώς δίνει την δυνατότητα στους ηγέτες να δράσουν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. «Μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε τα σημαντικά προγράμματα και με μία οπτική στην ανάπτυξη και την εργασία. Αυτό είναι αποφασιστικό επειδή η ασφάλεια να σχεδιάσεις για τους επενδυτές είναι η προϋπόθεση για εμάς προκειμένου να φτάσουμε σε ανάπτυξη και εργασία ξανά» είπε η Άνγκελα Μέρκελ

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον νέο προϋπολογισμό, καθώς από την αρχή ήταν κατά των περικοπών. «Είναι αυτός ο προϋπολογισμός των ονείρων σας; Θα έλεγα όχι εάν ήμουν μόνος. Θα ήταν διαφορετικά. Η ευθύνη μου ήταν να προωθήσω αυτό που πίστευα ότι είναι καλύτερο δεδομένων των συνθηκών. Οι συνθήκες είναι η δημοσιονομική κατάσταση» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που εμφανίζεται ο μεγάλος κερδισμένος στα βρετανικά ΜΜΕ, είπε ότι «οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι το πιστωτικό όριο για την Ε.Ε. ήταν πολύ ψηλά. Πάντα πιέζεται προς τα επάνω. Υπάρχουν πολλοί που ήθελαν να το ανεβάσουν και επιτέλους κάποιος ήρθε και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ήρθε η ώρα το πιστωτικό όριο να μειωθεί».  
 
Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 
Η τελική έγκρισή της θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Εξάλλου το ευρωκοινοβούλιο θεωρείται δυσθεώρητος σκόπελος καθώς οι μεγαλύτερες ομάδες, ήδη από την έναρξη της Συνόδου και περισσότερο τώρα, μετά τη συμφωνία, εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 «γιατί δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία».
 
Το Ευρωκοινοβούλιο διά του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς απειλούσε μάλιστα να ασκήσει βέτο αν το μαχαίρι στις δαπάνες προχωρούσε πιο βαθιά. 

Στο μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, τονίζουν από κοινού ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή τη συμφωνία της Συνόδου ως έχει» και εκφράζουν τη λύπη τους γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν συνομίλησε μαζί τους.

Οι τέσσερις ομάδες, αφού υπογραμμίσουν εκ νέου ότι «δεν θα γίνει δεκτή η επταετής λιτότητα του πλάνου», θέτουν τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης: σπάσιμο της ψηφοφορίας ανά έτη και κατηγορίες δαπανών· δυνατότητα αναθεώρησης στα δύο με τρία χρόνια· νέες πηγές εσόδων για ευρωπροϋπολογισμό που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους εθνικούς πόρους· τέλος, απεγκλωβισμό από τις προτεραιότητες του παρελθόντος.