Στη δημοσκόπηση της MRB, παρ’ ότι δίνει στην κυβέρνηση 18 μονάδες διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το κυρίαρχο συναίσθημα που καταγράφεται μεταξύ των πολιτών είναι ο φόβος. Και η υπ’ η αριθμόν ένα αγωνία που διατυπώνουν οι ίδιοι πολίτες είναι η ανεργία, την οποία υποδεικνύουν, σε ποσοστό 49,3%, ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.

Ads

Και τα δύο αυτά ευρήματα αποτυπώνουν μάλλον… κομψά μια πραγματικότητα, η οποία ήδη περιλαμβάνει μια αγορά εργασίας-ζούγκλα: Ο Ιούλιος μπήκε με μαζικές απολύσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης, καθώς για πολλές επιχειρήσεις έληξε το διάστημα των 45 ημερών στο οποία απαγορεύονταν οι απολύσεις μετά την αναστολή συμβάσεων.

Ο ίδιος μήνας βρίσκει τους εποχικούς εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό που τελούν ακόμη σε αναστολή να αναμένουν επί ματαίω το επίδομα των 534 ευρώ για τον Ιούνιο, το περίφημο πρόγραμμα Συν-Εργασία έχει αποτύχει παταγωδώς καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις 4.700 επιχειρήσεις από τις συνολικά 700.000 επιχειρήσεις της χώρας, και το Δώρο του Πάσχα γίνεται το νέο στοιχείο εμπαιγμού χιλιάδων εργαζομένων καθώς παραμένει άφαντο μαζί με το επίδομα άδειας.

Από το πρωί σήμερα υπάρχουν μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας  για μη καταβολή του συνόλου του Δώρου Πάσχα, το οποίο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Βρούτση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου. Με βάση την ίδια απόφαση, μετά την καταβολή, οι εργοδότες θα έπρεπε να υποβάλουν έως τις 10 Ιουλίου σχετικές δηλώσεις στην «Εργάνη» έτσι ώστε να πάρουν από το κράτος το ποσοστό του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Ads

Όμως, με βάση τις καταγγελίες οι εργοδότες επικαλούνται πτώση του τζίρου και αδυναμία καταβολής του Δώρου που υπολείπεται, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία παρέμβαση είτε από την Επιθεώρηση Εργασίας, είτε από το αρμόδιο υπουργείο. Αντιθέτως, οι τελευταίες πληροφορίες από το επιτελείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση κάνουν λόγο για επικείμενη νέα υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα η εξόφληση του Δώρου να καθυστερήσει ακόμη κι έως το τέλος του χρόνου. Μια τέτοια προοπτική είναι προφανές που θα συμπαρασύρει και το επίδομα άδειας το οποίο επίσης δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν πολλοί εργοδότες, ενώ με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος Συν-Εργασία, τόσο το Δώρο Πάσχα όσο και το επίδομα άδειας είναι ήδη μειωμένο κατά 20%.

Το θέμα κατήγγειλε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου προειδοποιώντας ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης «οι εργαζόμενοι όχι απλώς δεν έχουν λάβει το δώρο Πάσχα τη στιγμή που το είχαν περισσότερο ανάγκη αλλά τελικά να κινδυνεύουν να το χάσουν οριστικά. Η επίμονα εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά καταλήγει να είναι άκρως τιμωρητική».

Η ίδια τιμωρητική πολιτική έχει αφήσει εντελώς στον αέρα και χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό και των επισιτισμό, όπου οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ανεβάζουν τον τελικό αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν στις 250 με 300 χιλιάδες.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν πάρει ακόμη το επίδομα των 530 ευρώ του Ιουνίου, καθώς το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας που επρόκειτο να γίνει χθες μετατέθηκε για τις 7 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις επιλέγουν οριστικά να μην επαναλειτουργήσουν παρά την κυβερνητική πίεση. Ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε εκ νέου σήμερα «βελτιώσεις», εν είδει κινήτρων, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αφήνοντας ανοιχτή τόσο την διεύρυνση της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών, όσο και την αύξηση του χρόνου επιδότησης, όμως οι περισσότεροι εργοδότες φαίνονται να προτιμούν – δια της κυβερνητικής ανοχής – την πιο εύκολη οδό των απολύσεων.