Ρεπορτάζ του Al Jazzeera, σχετικά με τις διακρίσεις και τον ρατσισμό που βιώνουν κάτοικοι της Ελλάδας με καταγωγή από αφρικανικές χώρες, καταδεικνύει την ελληνική πραγματικότητα για τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που, καθημερινά αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.

Ads

«Το να μην γίνομαι αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία ήταν το πιο δύσκολο απ’ όλα», δηλώνει στο σχετικό ρεπορτάζ, η Ελένη Μερεντούλα, με καταγωγή από το Κονγκό, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι δηλώσεις όλων των συνεντευξιαζόμενων, που κάνουν λόγο για την ύπαρξη ρατσισμού και διακρίσεων εντός της Ελλάδας, οι οποίες, ακόμη και έπειτα από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, «που ήταν μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα», όπως δηλώνει η Ειρήνη Οντούλ, με επίσης αφρικανική καταγωγή, «δεν ήταν στην πραγματικότητα μια νίκη για τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες δεύτερης γενιάς».

«Η συζήτηση για το ρατσισμό στην Ελλάδα, τώρα ξεκινάει στην πραγματικότητα» αναφέρει η Οντούλ, η οποία αν και δηλώνει αισιόδοξη σχετικά με τις αντιλήψεις των νεαρών Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών, θεωρεί πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, για την πραγματική και ομαλή ένταξη της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων στον ελληνικό κοινωνικό ιστό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι πολίτες της Ελλάδας με καταγωγή από την Αφρική, άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, καθότι, έως τότε, οι περισσότεροι Αφρικανοί που έρχονταν στην Ελλάδα, δεν έμεναν στη χώρα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ads

Βέβαια, παρά την προαναφερθείσα αύξηση του αριθμού τους, οι πολίτες της Ελλάδας με αφρικανική καταγωγή , ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία, με τον Jackie Abhulimen, να αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.

Ο Abhulimen, που έλαβε ελληνική υπηκόοτητα στην ηλικία των 20, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, εστάλη σε αγγλόφωνο σχολείο από τους γονείς του, αποκλειστικά και μόνο, καθότι, οι γονείς του , έχοντας ζήσει στην Ελλάδα, γνώριζαν πως ήταν πολύ πιθανό ο υιός τους να βιώσει ρατσισμό και διακρίσεις σε κάποιο ελληνόφωνο σχολείο.

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, για εμένα, το κίνημα «I can’t breathe» (το κίνημα που ξέσπασε έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd) στην Ελλάδα, αφορά την ανίση πρόσβαση σε ευκαιρίες, αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματος μου», δηλώνει ο Abhulimen, παραλληρίζοντας το κίνημα που ξέσπασε διεθνώς με τις ελληνικές παραμέτρους για έναν άνθρωπο με καταγωγή από την Αφρική.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται κατατοπιστικά στο ρεπορτάζ του Al Jazzeera, ο νόμος 4332/15 που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015, ήταν εξαιρετικά σημαντικός για τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών με αφρικανικές ρίζες.

Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη εκπροσώπησης της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων σε τομείς όπως, το Πανεπιστήμιο, η Ιατρική και η Νομική, υφίσταται, συνεχίζεται και ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές γενιές , όπως δηλώνει η Yvette Jarvis, πρώην καλαθοσφαιρίστρια που ζει στην Ελλάδα. Βέβαια, παραδείγματα όπως του Γιάννη Αντετοκούνμπο, παρά τις όποιες… παραφωνίες, δείχνουν πως ενδεχομένως, υπάρχει λόγος και για μια θετικότερη επαναπροσέγγιση του ζητήματος.