Τέλος στα τρομολαγνικά σενάρια για τις καταθέσεις των πολιτών έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Cine Κεραμεικός, στο Γκάζι, με την οποία εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο, μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου», τόνισε μεταξύ άλλων. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες συνεργασίες στο πλαίσιο του σχηματισμού «ενός συνασπισμού εξουσία για την κοινωνική σωτηρία, την οικονομική ανόρθωση και την αξιοπρέπεια του λαού μας», μιας «κυβέρνησης σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως είναι ανοιχτός σε συνεργασίες αλλά όχι σε παιχνίδια συνδιαλλαγής και εκδουλεύσεις. «Απέναντι σε αυτή τη διπλή επίθεση κάποιοι θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει μια δύναμη απομονωμένη, χωρίς συμμάχους, χωρίς νέα ακροατήρια. Θα τους απογοητεύσουμε. Ωστόσο θα απογοητεύσουμε και όσους περιμένουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα ίδια παιχνίδια συνδιαλλαγής που κάνουν οι δυνάμεις του χθες. Θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται. Να πουλάει εκδουλεύσεις. Να μοιράζει θέσεις», είπε και συνέχισε:

«Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη. Όχι για να μοιράσουμε θέσεις. Όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία. Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα, είναι καλοδεχούμενοι. Καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης. Γιατί ούτε εμείς ούτε οι σύμμαχοί μας είναι σαν τους άλλους. Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, όσοι θέλουν να συμβάλουν με ανιδιοτέλεια και με σεβασμό στη κρίση του λαού, σε ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής. Σε ένα πλατύ μέτωπο νίκης που θα δώσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για τη κοινωνική σωτηρία, την οικονομική ανόρθωση και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

«Η συσπείρωση του λαού και της κοινωνίας θα γίνει πραγματικότητα. Και θα είναι πάνδημη και ισχυρή. Θα είναι η πλατιά συναίνεση, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η πλατιά συναίνεση για την αληθινή διαπραγμάτευση. Που θα γίνει για πρώτη φορά σε ουσιαστική βάση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Θα είναι η πλατιά συναίνεση στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας», είπε μεταξύ άλλων.

Το δίλημμα των εκλογών

Για τις πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ο λαός έχει το μέλλον της χώρας στα χέρια του». «Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα. Μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης. Γιατί φέρνει επιτέλους τον ελληνικό λαό στο προσκήνιο». Θέτοντας το δίλημμα των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Ο λαός «θα επιλέξει ξανά το δρόμο που μας οδήγησε στην κοινωνική τραγωδία και στην εθνική ταπείνωση; Ή θα δώσει μια ευκαιρία στην ελπίδα, διαλέγοντας το δρόμο της μεγάλης αλλαγής; Θα επιλέξει το δρόμο των εντολών, ή το δρόμο της δημοκρατίας;  Το δρόμο των μνημονίων, ή το δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας;».

Ads

Αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλήθειας

«Είναι η ώρα να αποκατασταθεί στο τόπο η δικαιοσύνη και η αλήθεια», είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως θα αναζητηθούν ευθύνες και ο λαός θα πρέπει να μάθει «ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλήψεις, έριξαν την Ελλάδα στα βράχια». «Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφέρονταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές; Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών; Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα; Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια, ο κος Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, τη περιβόητη νύχτα των Κανών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών;

Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στη κα Μέρκελ, στο κο  Μπαρόζο, στο κο Γιούνκερ; Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάνες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά; Είναι, επίσης, ώρα να μάθουμε: γιατί αλήθεια το 2012, ο τότε υπουργός οικονομικών, ο κος Στουρνάρας ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κο Σόιμπλε, για να του πεί το απαξιωτικό “forget it Giannis” ; Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες;»

«Ο Σαμαράς αποτελεί πλέον παρελθόν»

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε πως «αποτελεί πλέον παρελθόν». «Παρά τις μεθοδεύσεις και τους εκβιασμούς, η κυβέρνησή του κατέρρευσε», είπε και συνέχισε: «έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που αγνόησε και υποβάθμισε τη Βουλή όσο κανείς άλλος στην ιστορία της». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στον αριθμό ρεκόρ των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, των προεδρικών διαταγμάτων και των νυχτερινών τροπολογιών. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό για «αυταρχισμό και κοινωνική κατεδάφιση».

Μάχη κατά της διαπλοκής, του ψέματος και της τρομοκράτησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του επισήμανε και την επιχείρηση που θα υπάρξει για τρομοκράτηση του λαού ενόψει εκλογών. Όπως είπε «δεν έχουν άλλωστε άλλο επιχείρημα». «Θαρρούν, ίσως, ότι όπως κατάφεραν να φοβίσουν και να ξεγελάσουν το λαό μας το 2012, έτσι θα κάνουν και τώρα. Πλανώνται πλάνη οικτρά.  Γιατί αυτά με τα οποία το 2012, απείλησαν τον λαό ότι θα συνέβαιναν αν εκλέγονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τα υπέστη. Αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπέστη από τον κο Σαμαρά και τη τρόικα. Και τις καταθέσεις του κόσμου λεηλάτησαν. Και την αντοχή των μικρών και των μεσαίων, των μη προνομιούχων, εξάντλησαν. Αλλά ακόμα και σπίτια των νοικοκυραίων, των ανθρώπων του μόχθου δήμευσαν, με αυτόν τον άθλιο και παράλογο φόρο, που επέβαλλαν στην ακίνητη περιουσία. Τον ΕΝΦΙΑ».

Όπως ανέφερε οι εκλογές που έρχονται δεν είναι είναι μόνο μια αναμέτρηση με το καθεστώς της μνημονιακής απολυταρχίας. «Είναι μια μάχη με την καθεστωτική διαφθορά», είπε και συνέχισε: «Με το καρκίνωμα της διαπλοκής. Με αντιλήψεις και πρακτικές που μας οδήγησαν ως εδώ. Είναι μια μάχη  για να γκρεμίσουμε το παλιό. Και κυρίως είναι μια μάχη για να χτίσουμε το καινούργιο. Σας διαβεβαιώνω: Αυτή τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να την κερδίσει. Και θα την κερδίσει».

«Ξέρουμε ότι δεν θα είναι μια εύκολη μάχη. Το παλιό παντού και πάντα στην Ιστορία αντιστέκεται για να κρατήσει τα προνόμιά του. Και η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει καμιά αυταπάτη για το ποιους έχουμε απέναντί μας. Και για τα μέσα που χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν. Το ψέμα. Το ψέμα. Και πάλι το ψέμα. Ψέματα για όσα έχουν σκοπό να κάνουν αν ο λαός τους το επέτρεπε. Τερατώδη ψέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προθέσεις, και την πολιτική του. Δρακόντεια ψέματα για το τι περιμένει τους Έλληνες αν δεν ψηφίσουν για άλλη μια φορά το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου».

«Και η ιστορία σήμερα επαναλαμβάνεται. Αλλά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Τώρα μιλούν για έξοδο από τα μνημόνια. Ενώ έχουν έτοιμο το νέο μνημόνιο, με όλα τα μέτρα που γλαφυρά περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη», είπε και τόνισε: «Και ταυτόχρονα, ενώ έχουν έτοιμα τα πάντα για το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία και στην κοινωνία, εξαπολύουν το ψέμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και επαναφέρουν πάλι το δράκο της χρηματοδότησης που θα μας κόψουν, και της τιμωρίας που θα μας επιβάλουν η κυρία Μέρκελ και οι αγορές. Σήκωσαν από τον τάφο του ακόμα και το νεκρό εδώ και πολύ καιρό Grexit. Έχουν δίκιο να είναι φοβισμένοι κι αυτοί και όσα συμφέρονται κρύβονται πίσω τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε το ψέμα είναι η μόνη τους διαφυγή και το μόνο τους όπλο για να μας πλήξουν».

«Εκείνο όμως που είναι ασυγχώρητο, αχαρακτήριστο, απαράδεκτο, ανήθικο, είναι να πλήττουν τη χώρα και την οικονομία για να σώσουν τις καρέκλες τους. Να εμφανίζουν τη δημοκρατία ως κίνδυνο, τις εκλογές ως ανωμαλία, τη λαϊκή βούληση ως αστάθεια. Να υπονομεύουν έτσι τη διεθνή εικόνα της χώρας. Να προσπαθούν να τρομάξουν τους καταθέτες. Να βάζουν δηλαδή στο στόχαστρο την οικονομία για να πειθαναγκάσουν σε υποταγή την κοινωνία».

«Για μας, για την Αριστερά, στόχος δεν είναι η εξουσία. Είναι η δημοκρατική αναγέννηση της κοινωνίας και της χώρας. Στόχος δεν είναι οι καρέκλες. Είναι η μεταρρύθμιση του κράτους προς όφελος του πολίτη. Η κυβερνητική εξουσία, την οποία διεκδικούμε και θα κερδίσουμε είναι μέσο για τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή. Σύγκρουση με το κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής, που στηρίζει το καθεστώς των μνημονίων. Σύγκρουση με πολιτικές και κύκλους που θεωρούν την εθνική μας κυριαρχία είτε περιορισμένη, είτε διαπραγματεύσιμη. Αλλά και  σύγκρουση με συνήθειες ριζωμένες από το δικομματισμό, σε ένα μέρος της κοινωνίας. Όπως το ρουσφέτι, ο χρηματισμός, ο νεποτισμός, οι κουμπαριές. Δεν ερχόμαστε, με δυο λόγια, για να συνεχίσουμε με τις παλιές πολιτικές και πρακτικές. Δεν είμαστε η συνέχεια όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε η άρνησή τους. Θα κοπούν με το μαχαίρι τα νήματα μεταξύ της πολιτικής εξουσίας  και των εθνικών εργολάβων. Θα απελευθερωθεί από τα κάθε λογής δεσμά η δικαιοσύνη για να αναλάβει με ευθύνη και ευθύτητα όλες τις υποθέσεις των σκοτεινών διαδρομών του χρήματος και εκείνων που πλούτισαν και πλουτίζουν παράνομα σε βάρος του ελληνικού λαού».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας. Θεωρούμε ότι κανένας δεν επιδιώκει το αντίθετο» και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά «Να τοποθετηθούν υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του πολίτη. Ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα». «Και ακόμα προειδοποιούμε: Μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα. Γιατί αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στην δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι».