Μπορεί να είναι η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της 6μηνης πορείας από τις εκλογές προς την συμφωνία, αλλά τη… δόξα από τη συζήτηση γύρω από τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει αυτή κλέβει για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι πάντες τάσσονται κατά της Ζωής και η Ζωή κατά των πάντων.

Ads

Η αρχή έγινε όταν αφού πια το ελληνικό επιτελείο κατέληξε σε συμφωνία τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο πρωθυπουργός έψαχνε επί ματαίω να βρει την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Αλόννησο προκειμένου να ανοίξει την Βουλή και να ψηφιστεί η συμφωνία. Η πρόεδρος της Βουλής αγνοώντας την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε άμεση εκκίνηση των διαδικασιών, όρισε την Διάσκεψη των Προέδρων για αργά εχθές το βράδυ, η οποία συνεδρίασε σε υψηλούς τόνους για περισσότερες από τέσσερις ώρες ώστε να αποφασίσει τελικά την επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου.

Μια θυελλώδης Διάσκεψη των Προέδρων

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διασταύρωσε τα ξιφη της με τους πάντες τονίζοντας ότι είχε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως δεν επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή το διάστημα 1-16 Αυγούστου νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους πιστωτές, και ως εκ τούτου εκείνη δεν παρεμπόδισε τίποτε, καταγγέλλοντας ότι «στήθηκε σκηνικό δήθεν προσκομμάτων» από εκείνη, που όπως είπε, «αιφνιδιάστηκε».

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μιλώντας για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.

Η αντιπαράθεση όμως δεν σταμάτησε εκεί καθώς η πρόεδρος της Βουλής είχε σκληρή κόντρα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Χάρη Θεοχάρη, τον Σπύρο Λυκούδη αλλά και τον Νίκο Καραθανασόπουλο. «Ισως από αύριο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που ζητούν την αποπομπή σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε σχετική συγκέντρωση 30.000 και πλέον υπογραφών στο Facebook και σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Διάσκεψη μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής και θα μπορούν, όπως είπε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Είχατε την πεποίθηση ότι ψηφίζοντάς με θα ξεχνούσα τις ποινικές δικογραφίες, την υπόθεση Siemens, τη λίστα Λαγκάρντ, τα υποβρύχια. Όταν καταλάβατε ότι δεν θα γίνει, επανήλθατε στις καταγγελίες και την πρόταση μομφής. Κάντε αυτή την πρόταση μομφής που τόσο πολύ επιθυμείτε», του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής.

Κωνσταντοπούλου κατά… Τσακαλώτου για το «Ζωής θέλοντος»

Το κοινοβούλιο άνοιξε μεν σήμερα, αλλά αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει έναν ενδεχόμενο νέο δάνειο – γέφυρα πριν λήξει το ομόλογο που οφείλει να καταβάλει στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, η βραδιά αναμένεται για άλλη μία φορά μακρά…

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των Ειδικών Επιτροπών, σφοδρή αντιπαράθεση είχαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή τη δήλωση του προ ημερών ότι «Ζωής θέλοντος» ήλπιζε η συμφωνία να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. Κάνοντας του παρατήρηση για το ότι… η σύνταξη της πρότασης είναι λάθος κι ότι θα έπρεπε να είχε πει «θελούσης», η πρόεδρος της Βουλής τον κατηγόρησε για στοχοποίηση της.

Παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν έλαβε εξήγηση για τη συγκεκριμένη στοχοποίηση της, όπως τη χαρακτήρισε, ενώ επανέλαβε ότι δεν δόθηκε απάντηση αναφορικά με το γιατί άνοιξε η Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός είχε πει ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους υπαινιγμούς ότι όποιος αντιτίθεται στο «κατεπείγον» είναι σύμμαχος των εχθρών της χώρας.

Επικαλέστηκε μάλιστα το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Kontra News -το οποίο καλεί τον άντρα της να την μαζέψει – αλλά και προηγούμενα πρωτοσέλιδα της ίδιας εφημερίδας που επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε λόγο για «νεο-αυριανικές» μεθόδους εναντίον της.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε και στην τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο της είπε ότι «ο Φρόιντ και ο Μαρξ έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για σοβαρότερη ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης». «Τέτοια εργαλεία χρησιμοποίησαν οι πιο σκοτεινές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω την έλλειψη χιούμορ. Όσοι θέλετε να ροκανίσετε τον χρόνο για να οδηγήσετε σε δάνειο-γέφυρα, μπορείτε να συνεχίσετε. Εγώ δεν θα το κάνω», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πώς τολμάτε να στοχοποιείτε την πρόεδρο της Βουλής και θεσμικούς παράγοντες;», ανταπάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τον λόγο πήρε μετά ο Ν. Φίλης και απαντώντας είπε ότι αν θεωρεί ότι στοχοποιείται από την κυβέρνηση, αυτό γεννά σοβαρά πολιτικά θέματα και θα μας απασχολήσει όλους στη Βουλή, στην κυβέρνηση ,αλλά και την ίδια πρωτίστως στη συνείδησή της. «Ελπίζω κάποτε η ίδια να δώσει μια ειλικρινή απάντηση», κατέληξε.

Υπογραφές για πρόταση μομφής μαζεύει το Ποτάμι

Τους βουλευτές Γιώργο Αμυρά και Γιώργο Μαυρωτά όρισε το Ποτάμι ώστε συνομιλήσουν με τα άλλα κόμματα για τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ήδη, οι δύο βουλευτές του Ποταμιού έχουν αρχίσει συνομιλίες με βουλευτές από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, και τους ζητούν να υπογράψουν την πρόταση μομφής που θα είναι υπερκομματική.

Από χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ζητήσει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου της Βουλής, λέγοντας πως «θεωρούμε ότι η κα Κωνσταντοπούλου παραβιάζει συστηματικά το Σύνταγμα, προσπαθεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση, κάτι που είναι αντισυνταγματικό και βέβαια δεν ασκεί τα καθήκοντά της».

Σαφείς αιχμές για τη στάση που η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κρατάει βάζοντας θεσμικά εμπόδια στην κυβέρνηση άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι «δημιουργείται δυσαρμονία στις σχέσεις κυβέρνησης – κοινοβουλίου λόγω της διαφορετικής αντίληψης της προέδρου της Βουλής για την όλη κατάσταση».

Την παραίτηση της Ζωής από την έδρα της είχε ζητήσει νωρίτερα σε συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Χρυσοβελώνη.