Η κυβέρνηση περιμένει και από την εκκλησία να προσφέρει στο λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή, διαμήνυσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μετά από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Κράτους. Ο κλήρος, ο οποίος δέχεται συχνά κριτική για το βαθμό συμμετοχής του στη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, επικαλείται τις ανάγκες του φιλανθρωπικού έργου του. Την ίδια ώρα, «αγανακτισμένοι» ιερείς δεν λείπουν από την πλατεία Συντάγματος.

Ads

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα. Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα», ανέφερε την Παρασκευή η κ. Διαμαντοπούλου η οποία εξέφρασε την άποψη: «όλοι οι φορείς είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό περιμένουμε και από την Εκκλησία». Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνουν θέματα από την εκκλησιαστική εκπαίδευση έως και τη δέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αντιδρώντας στην απόφαση της ΤτΕ (βάσει νόμου του 1960 που προβλέπει την ανταλλαγή με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου) να δεσμεύσει τα αποθεματικά της εκκλησίας, η πλειοψηφία των αρχιερέων διαμηνύει ότι σε αυτή την περίπτωση οι ναοί δεν θα είχαν χρήματα ούτε για τις στοιχειώδεις επισκευές.

Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα μέρους της κοινωνίας αποτελεί η φορολόγηση -και η μεγαλύτερη αξιοποίηση προς όφελος των κοινωνικών αναγκών- της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έως και «αγανακτισμένοι» ιερείς επί της πλατείας Συντάγματος ζητούν τη μεγαλύτερη συνδρομή του κλήρου. «Οι αγανακτισμένοι πολίτες είναι και οι αγανακτισμένοι κληρικοί, οι οποίοι θα έπρεπε όλοι να βρίσκονται εδώ», διαμηνύουν μεταξύ άλλων. Σημειώνεται πως εκτός από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος προτρέπει «να γίνουμε όλοι αγανακτισμένοι πολίτες, υπέρ των «αγανακτισμένων» έχει ταχθεί και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος… ενημερώνει: «Να ξέρετε πως στο εξωτερικό μας προσβάλλουν τους Έλληνες. Κάτι παιδιά που ζούσαν έξω, αυτό μου είπαν».

Ads

Στο μεταξύ, βουλευτές του ΛΑΟΣ απηύθυναν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας αν η αναλογία διορισμών νέων ιερέων 1 προς 5 θα εφαρμοστεί εκτός από τους ορθόδοξους ιερείς και στους ιερωμένους του Ισλάμ. «Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί όπως έχετε πει και αναφορικά με τους ιερωμένους, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τον ΙΣΚΕ, όσο και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα η ύπαιθρος χώρα να μην έχει ιερωμένους. Ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, πολλά χωριά παραμένουν χωρίς ιερείς, σε αντίθεση με τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι υπερπλήρη ιερωμένων», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.