Εντείνεται η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς  με ορατή πλέον την προσέγγιση ανάμεσα στη Δημοκρατική Αριστερά και στελέχη του εκσυγχρονιστικού  ΠΑΣΟΚ. Στo πλαίσιο αυτό, εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη σε εκδήλωση στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με παρεμβάσεις τους οριοθετούν την επόμενη μέρα του κόμματος. Πάντως, και σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά επαφών με στελέχη του κόμματος.

Ads

 

Έκπληξη προκάλεσε  το γεγονός ότι στη χθεσινή εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» με θέμα «Η προοδευτική απάντηση στην κρίση», στην οποία μίλησαν ο Φ. Κουβέλης , ο Ν. Μπίστης, ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Π. Αυγερινός, έδωσε το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με παρεμβάσεις τους, σπεύδουν να οριοθετήσουν το «νέο κύκλο» του κόμματος. Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης έχει τελειώσει και πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά, να επανιδρυθεί, εξέφρασε την Τρίτη ο Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα πρέπει να ανοίξει αφού διασφαλιστεί «η σωτηρία της χώρας» και ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε κι ένας νέος πρέπει να ανοίξει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Σκανδαλίδης που με άρθρο του στα Νέα, επισημαίνει ότι έκλεισε εδώ και καιρό ο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Ads

Ραγκούσης: Επανίδρυση αφού εξασφαλιστεί η «σωτηρία» της χώρας
 
Ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ανοίξει αφού έχει πρώτα διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας. Επισήμανε δε, ότι όσο τον αφορά προσωπικά, δεν τον ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά η επόμενη ημέρα του Κινήματος και υπ’ αυτή την έννοια δεν θα μείνει αμέτοχος στις διεργασίες.

Υποστήριξε επιπλέον, ότι ο πρώτος που θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, είναι ο Γ. Παπανδρέου, καθώς κάτι τέτοιο είναι «δικαίωμα και υποχρέωσή του». Σημείωσε, πάντως ότι η κουβέντα αυτή δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν έχει διασφαλιστεί η Ελλάδα.

Εξέφρασε δε, την άποψη ότι «το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε μετά την Μεταπολίτευση έχει τελειώσει» και πως «εδώ και δύο χρόνια οριστικοποιήθηκε το τέλος του». Σημείωσε, πάντως, πως θα ήταν λάθος, ανιστόρητο και εξωπραγματικό να θεωρούμε ότι για όλα φταίει ο Γ.Παπανδρέου. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει και να επανιδρυθεί και τόνισε πως το κόμμα δεν θα αλλάξει, αν αλλάξει μόνο αρχηγό.

«ΠΑΣΟΚ +» και «Μνημόνιο +» θέλει η Άννα Διαμαντοπούλου

«Για να κάνει το ΠΑΣΟΚ μία νέα αρχή δεν μπορεί να πάει με το ήδη υπάρχον Μνημόνιο, αλλά θέλει ένα Μνημόνιο +, στο οποίο θα αναφέρει τι θα κάνει στη συνέχεια» υποστήριξε σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή το άρθρο της στα Νέα. Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε παράλληλα ότι το πλέον σημαντικό είναι η λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου τονίζοντας ότι είναι συνειδητή η επιλογή της να μη μπει στο «κάδρο των διαδοχών».

Τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται νέο αίμα, νέα πρόσωπα, νέες φωνές με πολιτικό περιεχόμενο. Και στο άρθρο της, κάνει λόγο για ένα δυναμικό κέντρο και μία υπεύθυνη Αριστερά.

«Εγώ θέλω ένα ΠΑΣΟΚ με νέα δομή και νέες συμπτύξεις, ένα ΠΑΣΟΚ +, ένα ΠΑΣΟΚ με κάτι καινούργιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι «ήρθε η εποχή το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει».

Η υπουργός τόνισε ότι «δεν προσαρμόζονται οι κοινωνίες στα κόμματα, αλλά τα κόμματα στις κοινωνίες. Ο συγκεκριμένος κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε» επεσήμανε. «Χρειαζόμαστε την σκεπτόμενη και υπεύθυνη Αριστερά. Αυτό το νέο μίγμα είναι το ζητούμενο» υποστήριξε και ανέφερε ότι με το άρθρο της ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ ανοίγει».

Η κα. Διαμαντοπούλου σημείωσε ακόμα πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τρία πράγματα. Πρώτον, να συζητήσουμε πως παραμένουμε στο ευρώ, δεύτερο, να δημιουργηθεί ένα «δίκτυο αλληλεγγύης» για τα θύματα της κρίσης και τρίτον να υπάρξει ένα ειδικό επενδυτικό σχέδιο, που να είναι «προκλητικά ευνοϊκό».

Σκανδαλίδης: «Ο κύκλος της αντιπολίτευσης έκλεισε εδώ και καιρό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος με άρθρο του στα Νέα, σημειώνει ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει κλείσει εδώ και καιρό και επισημαίνει την ανάγκη ένα πραγματικό νέο κόμμα να συνθέσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Εδώ που φτάσαμε, χρειαζόμαστε ένα πραγματικό νέο κόμμα να συνθέσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς δίνοντας οριστική απάντηση στην κρίση προσανατολισμού της χώρας και στα τέσσερα θεμελιακά ζητήματα που αφορούν τη νέα εθνική στρατηγική» σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Οι καιροί που ζούμε είναι χαλεποί. Η Ιστορία θα αργήσει να απογράψει την τελική της κρίση και αξιολόγηση. Το αν θα δικαιωθούν από αυτή πρόσωπα, πολιτικές και καταστάσεις ο χρόνος θα το κρίνει. Το πολιτικό σύστημα, αυτή καθαυτή η πολιτική δεν βιώνουν μια απλή κρίση. Βρίσκονται στη δίνη μιας μεγάλης ανατροπής. Ολοι ομολογούμε ότι έκλεισε εδώ και καιρό ο κύκλος της Μεταπολίτευσης» υπογραμμίζει.

Νέες επαφές Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε και σήμερα τις επαφές του με στελέχη του Κινήματος, στα κομματικά γραφεία της οδού Ιπποκράτους.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τον Γιάννη Ραγκούση, τη Φώφη Γεννηματά, τον Παντελή Οικονόμου και τους κ.κ. Παντελή Τζωρτζάκη, Μάρκο Μπόλαρη και Μανώλη Μπεντενιώτη.