Ρελάνς στο «nein» του Σόιμπλε για το χρέος και στο μπαράζ των διαρροών περί φρένου στην ένταξη στο QE της ΕΚΤ, επιχειρεί η κυβέρνηση δείχνοντας τη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου ως το πεδίο της τελικής – και αμιγώς πολιτικής πλέον – αναμέτρησης με τον σκληρό άξονα των δανειστών.

Ads

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις διαρροές από ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα παραμείνει χωρίς χρηματοδότηση και… με το μισό πόδι στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα υπάρξει κάποια βελτιωμένη πρόταση σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος.

«Τέτοιες διαρροές», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο ΑΠΕ,  -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters και τo Bloomberg, επικαλούμενα κύκλους του ESM και ευρωπαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις μετέδωσαν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να πάρει βελτιωμένη πρόταση λύσης στο προσεχές Eurogroup, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η πόρτα του QE για τα ελληνικά ομόλογα.
Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε ευθέως και ο σύμβουλος του Σόιμπλε, και μέλος της επιτροπής Σοφών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Λαρς Φελντ, καθώς και η Deutsche Welle η οποία, επικαλούμενη κύκλους του ESM, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ads

Στο κυβερνητικό επιτελείο, η εκτίμηση είναι πως το σύστημα Σόιμπλε ανεβάζει κατακόρυφα τη ρητορική για να αποκρούσει την πίεση που δέχεται για θετική λύση στο ελληνικό ζήτημα, ενώ πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σημειώνουν ότι στη σύνοδο κορυφής μπορεί να αποκτήσει άλλη ισχύ και η συμβιβαστική πρόταση Μακρόν που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι.

Η πρόταση Μακρόν προβλέπει ελάφρυν ση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Εάν δηλαδή η ανάπτυξη είναι υψηλή, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αντίθετα, αν υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις,, όπως επιμένει το ΔΝΤ,  θα γίνονται παρεμβάσεις ελάφρυνσής του. Το σκεπτικό εδώ είναι ότι εάν η Ευρώπη έχει δίκιο στις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, δεν θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.
Ενδεικτικές του κλιματος που διαμορφώνεται ήταν και οι που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι μικρομεσαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρέσκονται και σε διαρροές, μιλώντας για πράγματα τα οποία δεν ανήκουν καν στην αρμοδιότητά τους, θα έπρεπε να δείχνουν λιγότερη οίηση σε σχέση με την Ελλάδα, διότι δεν τα έχουν καταφέρει και πάρα πολύ καλά τα επτά χρόνια της ελληνικής κρίσης, ως προς τον σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων. Θα συνιστούσα σε όλους τους αξιωματούχους, εκείνους τους οποίους τους αρέσει να μιλάνε στα ΜΜΕ, και μάλιστα ανωνύμως, να ακούν καλύτερα και πιο προσεκτικά τους προϊσταμένους τους. Για παράδειγμα, τον κύριο Μοσκοβισί, ο οποίος χτες, νομίζω, ήταν απολύτως σαφής ως προς την κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάρει η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις: Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, σοβαρή προσπάθεια και υπεύθυνη προσπάθεια, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που θα λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές, στις 15 Ιουνίου».