Αντισυνταγματικές διατάξεις, που έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις φοροδίκες εξπρές, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ads

Σύμφωνα με έκθεσης της Επιτροπής, στο σχετικό νομοσχέδιο, παρότι εισάγονται «τολμηρές δικονομικές τομές», η διάταξη σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος, προκειμένου να ασκήσει έφεση επί φορολογικής διαφοράς, πρέπει να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου ποσού είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η έκθεση τονίζει ότι ήδη από το 2007 η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει ότι «η καταβολή υψηλού χρηματικού ποσού ως προϋπόθεση του παραδεκτού της έφεσηςαντίκειται στο άρθρο 20, παρ. 1, του Συντάγματος».

Παράλληλα, ο θεσμός της «πρότυπης δίκης» είναι ασυμβίβαστος με τον συνταγματικό κανόνα περί φυσικού δικαστή, αφού προβλέπει την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων επί υποθέσεων που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό πολιτών, έτσι ώστε με τη δημοσίευση της απόφασης από το ΣτΕ να επιλύονται όλες οι ανάλογες, εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Σχετικά με τη ρύθμιση που θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη χορήγηση αναστολών, διαπιστώνει ότι «περιορίζει σημαντικά την προσωρινή δικαστική προστασία», αφού ο πολίτης για να «παγώσει» την πληρωμή, θα πρέπει πλέον να αποδείξει ότι υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη και όχι ότι η βλάβη του είναι δύσκολα επανορθώσιμη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ads

«Ακόμη και οι πιο επιτυχείς δικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν, όσο η λειτουργία και η νοοτροπία της Διοίκησης δεν αλλάζουν», υπογραμμίζει η Εθνική Επιτροπή, προσθέτοντας πως η αξιόλογη μείωση του φόρτου των δικαστηρίων μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με τη δραστική μείωση των ένδικων μέσων που ασκούν το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ».