Δια της πολιτικής οδού, και με όπλο το προσφυγικό, αναζητεί πλέον ο Αλέξης Τσίπρας την απεμπλοκή στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και την «κοινωνικά συνεκτική λύση» στο θέμα των πλειστηριασμών που έχει γίνει η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ads

Λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup όλα τελούν υπό αίρεση και όλα παραμένουν ανοιχτά: Ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε τους διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης επικοινωνώντας χθες με Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και οι τρεις φέρονται να έδειξαν «κατανόηση», ωστόσο η διαφορά με την τρόικα στο θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει χαοτική και ουδείς εγγυάται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα φύγουν απόψε από τις Βρυξέλλες με συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt η οποία, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους της ΕΕ, έγραψε χθες πως «ούτε τη Δευτέρα αναμένεται λύση», ενώ επεσήμανε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει βάλει καθαρά πλέον πάνω στο τραπέζι το θέμα του προσφυγικού. «Οι Ελληνες», γράφει η γερμανική εφημερίδα, «δείχνουν αίφνης μια νέα αυτοπεποίθηση. Στις Βρυξέλλες καταγράφεται με προσοχή ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το προσφυγικό ζήτημα με τις συνομιλίες για τους όρους του δανείου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξαφνικά δυνατότητες να απειλήσει. Διότι χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει την προσφυγική κρίση».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού, σε εμφανή συνάρτηση με την διαπραγμάτευση, και στις χθεσινές του συνομιλίες με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ, τους οποίους ενημέρωσε και για το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Μαξίμου, και οι τρεις «καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης».

Ads

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας τόνισε ότι «η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Στην πράξη, ο Αλέξης Τσίπρα επιμένει να διεκδικεί τη «ρήτρα προσφυγικού» στην εφαρμογή του Μνημονίου και ζητά ευέλικτη διαχείριση του θέματος των πλειστηριασμών στην λογική πάντοτε ότι «δεν μπορεί οι εταίροι να ζητούν από την Ελλάδα να δεχθεί 50.000 πρόσφυγες και, από την άλλη, να απαιτούν να βγουν από τα σπίτια τους 50.000 πολίτες». Το εάν αυτή η γραμμή θα περάσει, θα φανεί σε πρώτο χρόνο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη γύρο σκληρής πίεσης.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επεσήμαναν ότι κατά τις χθεσινές επικοινωνίες Τσίπρα ο πλέον υποστηρικτικός όλων στο θέμα της πρώτης κατοικίας ήταν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδειξε «κατανόηση» στην επισήμανση Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η κατοικία οποιουδήποτε έλληνα πολίτη αδυνατεί, αποδεδειγμένα, να πληρώσει, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα μεταβιβάσει τις ελληνικές θέσεις στον εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τα περιθώρια για τον «έντιμο συμβιβασμό» στο θέμα των πλειστηριασμών, έναν συμβιβασμό ωστόσο που και το Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επέλθει χωρίς κάποιες προσαρμογές, υπαναχωρήσεις ή εκπτώσεις στην ελληνική θέση. Η έκταση αυτών των υπαναχωρήσεων θα είναι κι εκείνη που θα κρίνει την «κοινωνική συνοχή», την οποία η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως τον καταλύτη των, οικονομικών και πολιτικών, εξελίξεων…