Από τη «σύλληψή» της η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε μια διέξοδο για όσους αναζητούσαν καταφύγιο από τους πολέμους, τις διώξεις και τη φτώχεια σε άλλη μέρη του κόσμου. Ωστόσο αυτή την περίοδο η Ε.Ε αντιμετωπίζει , σύμφωνα και με την Άγκελα Μέρκελ, την δυσκολότερη φάση της από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο με αποτέλεσμα να αντιστρέφονται και οι συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα νέο κύμα μεταναστών «αφήνει» την Ευρώπη και τείνει να γιγαντωθεί, αν η κρίση χρέους συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Ads
Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλων, Ελλήνων και Ιρλανδών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φέτος, κατευθυνόμενοι προς το νότιο ημισφαίριο ενώ στοιχεία, που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα ακόμα, δείχνουν ότι το ίδιο παράδειγμα ακολουθούν οι Ισπανοί αλλά και οι Ιταλοί.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian πολλοί ευρωπαίοι έχουν φύγει η ετοιμάζονται να φύγουν, με νέες μεταναστευτικές διαδρομές να αποκαλύπτονται από την Λισαβόνα στη Λουάντα , από το Δουβλίνο στο Περθ και από τη Βαρκελώνη στο Μπουένος Άιρες, χωρίς να εκλείπουν ωστόσο οι «παραδοσιακές» μορφές μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος, 2.500 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για την Αυστραλία, ενώ ακόμα 40.000 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να μετακινηθούν νότια. Επίσης, δυσοίωνες και οι προβλέψεις για την Ιρλανδία καθώς υπολογίζεται πως περίπου 50.000 πολίτες θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως για την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Άλλος μεταναστευτικός προορισμός φαίνεται πως είναι και η Βραζιλία με τον αριθμό των αλλοδαπών που ζουν νόμιμα εκεί να ανέρχεται σε 1,47εκατομμύρια τον Ιούνιο περισσότερο από 50% παραπάνω δηλαδή από ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Ο Γκονζάλο Πίρες γραφίστας που μετανάστευσε από Λισαβόνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο λέει «Στην Πορτογαλία, το περιβάλλον είναι σχεδόν καταθλιπτικό, αντίθετα με την Βραζιλία που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλειά»
«Έπρεπε να κάνω κάτι. Εάν έμενα στην Ελλάδα θα ήμασταν όλοι καταδικασμένοι», αναφέρει με τη σειρά της η Τζόυς Δρόση, η οποία έφυγε από την Ελλάδα για να μείνει στην Αυστραλία.
Δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας της, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ελλάδα είναι στην ίδια κατάσταση με την Πορτογαλία. Το 2010, 1.210.000 άνθρωποι μετανάστευσαν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ποσοστό που ισοδυναμεί με το10,8% του πληθυσμού. Οι κορυφαίοι προορισμοί ήταν η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς ,η Αλβανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Οι καταρτισμένοι Έλληνες είναι πιο πιθανό να φύγουν – το 2010, 4.886 γιατροί μετανάστευσαν, που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε 9,4% των γιατρών της σε ένα μόνο χρόνο.
Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους φτωχούς μετανάστες, καθώς 1,3 εκατομμύρια άτομα έφθασαν το 2012. Αλλά με το μεγαλύτερο αριθμό να προέρχονται από φτωχότερες χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία, είναι πιθανό ότι η πλειοψηφία των νέων αφίξεων δεν έχει τις δεξιότητες για να αντικαταστήσει αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα.
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >