Με μια ακόμη κίνηση τακτικής οπισθοχώρησης η κυβέρνηση επιχειρεί την απεμπλοκή στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και στοχεύοντας στην άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ads

Όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινοβραδυνή ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, σε νέα νομοθετική παρέμβαση που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία Παππά, που ήδη έχει κατατεθεί και αναστέλλει την ισχύ των άρθρων τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ. Η νομοθετική βελτίωση θα καθιστά σαφές ότι θα απαιτείται η «σύμφωνη» και όχι απλώς η «αιτιολογημένη γνώμη» του ΕΣΡ για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών, δίνοντας στην πράξη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον κύριο ρόλο στην διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Κατατέθηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ads

Όπως σημείωναν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, η πρόβλεψη αυτή είναι «ό,τι εγγύτερο μπορεί να υπάρξει» στο αίτημα της ΝΔ  για πλήρη κατάργηση, και όχι μόνον «αναστολή»,  του νόμου Παππά προκειμένου να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο όρος «αναστολή» θα διατηρηθεί γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση υπάρχει νομικός κίνδυνος προσφυγών από τους υπερθεματιστές της δημοπρασίας και διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Δημόσιο.

Νομικοί κύκλοι, επίσης, σημείωναν χθες πως με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του ΕΣΡ διασφαλίζεται πλέον και θεσμικά και ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρξει καμία απόπειρα παράκαμψης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου – ωστόσο, η συναίνεση της ΝΔ δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη.

Παρά τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσημη θέση της ΝΔ -όπως την επαναδιατύπωσε χθες και ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος- είναι πως για να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για τη συγκρότηση του ΕΣΡ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμών, ενώ και η απόφαση του προέδρου της Βουλής να μεταθέσει τελικά για τη Δευτέρα τη νέα Διάσκεψη των Προέδρων στοχεύει ακριβώς στο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αναζήτηση συναινέσεων.

Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, επέμεναν πως και μόνον η απόφαση της ΝΔ να προτείνει τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρουμάνο για την προεδρία του ΕΣΡ αποτελεί μήνυμα διαλλακτικότητας, ενώ σημείωναν και τη διαφοροποιημένη – και εμφανώς πιο ήπια και συναινετική σε σχέση με την γαλάζια ηγεσία – στάση του Βαγγέλη ΜεΪμαράκη.