Πολιτική απόφαση απεμπλοκής και υπέρβασης αναζητείται στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα της Λεττονίας για να ανοίξει ο δρόμος λύσης του «ελληνικού δράματος».

Ads

Το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο  θα γίνει στις 2.30 το μεσημέρι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, τίποτα όμως δεν θεωρείται δεδομένο πέραν του ότι οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη συμφωνίας δεν μπορούν πλέον παρά να είναι πολιτικές.

Το στίγμα έδωσε με σαφή τρόπο χθες το βράδυ από το Παρίσι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup. Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του MEGA Μαρία Δεναξά, ο κ. Θεοχαράκης ξεκαθάρισε ότι το εάν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία αποτελεί ζήτημα «πολιτικής απόφασης» και επιβεβαίωσε πως, παρά την πρόοδο, οι βασικές διαφωνίες παραμένουν ανοιχτές.

«Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό” είπε για τις συνεδριάσεις του Brussels Group και του EuroWorkinGroup για να προσθέσει όμως ότι “στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε».

Ads

«Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι», επεσήμανε, ενώ εντόπισε τις κύριες διαφορές «σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Τόσο ο κ. Θεοχαράκης, πάντως, όσο και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επέμειναν στην αισιόδοξη εκτίμηση πως η συμφωνία θα επιτευχθεί στο τέλος, έστω κι εάν η αγωνία της ρευστότητας παραταθεί και το Μάιο, όπως δείχνουν όλα τα μηνύματα από την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκές πηγές επεσήμαναν ότι «παρά την πρόοδο η απόσταση παραμένει μεγάλη» και επανέλαβαν πως δεν είναι πλέον ρεαλιστική η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της 30ης Απριλίου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Γιάνη Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο καίρια ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Στόχος θα είναι η λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Την πολιτική «πυξίδα» σ’ αυτή την πορεία προς τις τελικές αποφάσεις θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το σημερινό ραντεβού της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, τα μηνύματα από το Βερολίνο όμως δείχνουν πως, πέραν της δεδηλωμένης πρόθεσης για λύση, η γερμανίδα καγκελάριος θα επιμείνει στην γραμμή του «επώδυνου συμβιβασμού».

Η ίδια η κυρία Μέρκελ έδωσε το πλαίσιο στην ομιλία της χθες το βράδυ σε οικονομικό φόρουμ – μια ομιλία, στην οποία δεν κατονόμασε μεν την Ελλάδα αλλά ξεκαθάρισε πως οι βασικές αρχές του γερμανικού δόγματος «εξυγίανσης-μεταρρυθμίσεων» στην Ευρώπη δεν αλλάζουν παρά την διεθνή πίεση.

«Η Ευρώπη», είπε, «βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι πριν την κρίση αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχει βγει ακόμη από τα προβλήματα… Η Ιρλανδία έχει γίνει η μηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τι μπορούν να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τα ισχυρά δημόσια οικονομικά. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την πολιτική ακόμη κι αν δέχεται σημαντικές διεθνείς πιέσεις» κατέληξε στέλνοντας μήνυμα όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στην Ουάσιγκτον…