Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. «Ζητάμε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας. Οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν. Όλοι οι άνθρωποι της σκληρής εργασίας. Αυτή είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού» τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός.
«Όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας. Συγκινούμαι ειλικρινά, όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε “για την πατρίδα, και το μισθό μου να θυσιάσω”», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό «είναι μία απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού, που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμισή του, τον τελευταίο καιρό».
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αλλά είναι επείγουσα η αντιμετώπισή του, γιατί αφαιρεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα να καθορίζει την τύχη της. «Αλλιώς θα βρεθούμε και πάλι στο μέλλον στο ίδιο σημείο. Η ανομία και η ατιμωρησία αποτελούν βασικά αίτια» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ωστόσο, ότι οι πολίτες απαιτούν να δουν τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο. «Να δουν ότι το κράτος τους προστατεύει και δεν ανέχεται την ανομία. Ότι τιμωρεί τους επίορκους και τους παράνομους. Αυτό μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν ικανοποιείται».
Απευθυνόμενος στους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας,του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο που γίνεται ανοιχτός διάλογος μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. «Αυτός ο διάλογος σφυρηλατεί τη διάκριση των εξουσιών. Επιτρέπει θεσμική συνεννόηση για τη συνεργασία εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκε η αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει την ανομία που οδήγησε στην καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού και ανέφερε τα όσα αντιμετωπίζει στα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Ακούμε ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται. Με ρωτούν “στη χώρα σας δεν φταίει κανείς για τα κακώς κείμενα; Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;” μου λένε».
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στα γραφειοκρατικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκδικάζεται τρεις μήνες μετά την κατάθεσή της. «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η ποιότητα της δικαστικής κρίσης πρέπει να υποχωρήσει στη βάση κάποιας πίεσης. Καθυστερήσεις υπάρχουν με την επίκληση του φόρτου εργασίας και αποφεύγεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται γρήγορα και δίκαια. Μαζί θα αλλάξουμε αυτό το τοπίο. Να νιώσει ο πολίτης ότι ζει σε ευνομούμενο κράτος» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
«Η αλληλοχειραγώγηση μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να απεμπλακεί και να πάμε σε δημοκρατικότερες επιλογές. Να μην υπάρχει η αντίληψη ότι οι δικαστές είναι Σώμα που αυτοπροστατεύεται» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, είπε ότι δημιουργούνται αμφιβολίες στους Έλληνες για την έκταση της εμπιστοσύνης προς το σύνολο των θεσμών της χώρας.
«Η πολιτεία έχει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ο πολίτης θεωρούσε την πολιτική τάξη ως ένα κατεστημένο που κοίταζε τα δικά του συμφέροντα. Που εμπέδωνε την αντίληψη ότι δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου, αλλά επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρού. Έχουμε κοινό καθήκον να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό ζητώ τις απόψεις σας. Τις καινοτόμες προτάσεις σας για μια Δικαιοσύνη αντάξια των προσδοκιών του λαού» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Ι. Τέντες: «χρειάζονται και άλλα κυρίως νομοθετικά μέτρα»
«Για την καλή λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν φτάνουν μόνο οι φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες των δικαστικών λειτουργών, αλλά χρειάζονται και άλλα κυρίως νομοθετικά μέτρα», σημείωσε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, πρόσθεσε, δε, ότι η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι κοινή ευθύνη με την κυβέρνηση.
«Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Νομίζω ότι δεν ήταν αυτό το νόημα των λόγων σας», είπε ο κ. Τέντες απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε λέγοντας, πως «δεν υπάρχει ατιμωρησία στην Ελλάδα σήμερα, κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες και κάνουμε το καθήκον μας».
«Ακόμα», ο κ. Τέντες σημείωσε ότι «η εξασφάλιση ενός καλού δικαστικού συστήματος αποτελεί παραγωγική επένδυση, διότι μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης». Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε, ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία κατά την οποία το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα οικονομικά προβλήματα του τόπου, το θέμα της συνάντησης κάθε άλλο παρά ανεπίκαιρο είναι. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση ταχύτερης και ποιοτικότερης Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό απαιτείται πολυεπίπεδη και σύνθετη προσπάθεια της κυβέρνησης, των δικαστών αλλά και των δικηγόρων.
Π. Πικραμένος: «απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης»
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη είναι αντίστοιχα με εκείνα που αντιμετωπίζει η διοίκηση και κατ’ επέκταση η ελληνική κοινωνία, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος, τονίζοντας ότι είναι αλλαγές στη δομή και τη νοοτροπία του Δικαστικού Σώματος είναι αναγκαίες, το ίδιο και στην λειτουργία της διοίκησης προκειμένου να μειωθεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Υποστήριξε ότι ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που έρχονται στο ΣτΕ είναι αποτέλεσμα κακοδιοίκησης και δαιδαλώδους πολυνομίας τόνισε ότι για να καταστεί αποτελεσματικό το Συμβούλιο πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων. Πρότεινε μάλιστα την αύξηση του κόστους για ορισμένες περιπτώσεις προσφυγής σε ένδικα μέσα, την πιο εύρυθμη λειτουργία του προσωπικού των δικαστηρίων και την εξάλειψη των παρωχημένων διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Γ. Κουρτής: «απαραίτητη η διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας»
«Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τη δικαστική ανεξαρτησία και η Δικαιοσύνη να απονέμεται με διαφάνεια, αμεροληψία και εντιμότητα», τόνισε στη δική του εισήγηση ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Κούρτης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτή να είναι εις βάρος της αμεροληψίας και της Δικαιοσύνη.
Ι. Καλαμύδας: «χρειάζεται περιορισμός αναβολών και αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας»
Τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε δικαστήρια και εισαγγελίες, πρότεινε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Καλαμύδας, καθώς επίσης και την τροποποίηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας ιδιαίτερα όσον αφορά στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, προσθέτοντας ότι οι ειδικές διαδικασίες που δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε μία και να εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός των μονομελών εφετείων. Επιπλέον πρότεινε τον περιορισμό των αναβολών, την αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας και την τιμωρία αυτών με διοικητικές ποινές, καθώς επίσης την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και τη διάσπαση του εφετείου-«μαμούθ» της Αθήνας και την ίδρυση τουλάχιστον άλλων δύο στην Αττική.
Όπως είχε δηλώσει στον ρ/σ Βήμα FM 99,5 ο Χ. Καστανίδης, τα πρώτα μέτρα για τη επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης προβλέπονται με την κατάθεση δυο νομοσχεδίων στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της πολυνομίας, καθώς και τη καθιέρωση δεοντολογίας στην λειτουργία των κυβερνητικών και κρατικών οργάνων. Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, εισηγήθηκε μέτρα για την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας.
Στη συνέχεια, στις 14:00, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη συνάτηση με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτζ, ενώ στις 15:30 συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τέοντορ Μπακόνσι. Στις 16:15 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου συναντάται με τον Eπίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >