Αποφεύχθηκε η τραγωδία στο κτίριο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σολωμού στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η εργαζόμενη που επί τουλάχιστον 5 ώρες ήταν σκαρφαλωμένη στο μπαλκόνι του 3ου ορόφου και απειλούσε να αυτοκτονήσει διαμαρτυρόμενη για την κατάργηση του Οργανισμού τελικά πείσθηκε και κατέβηκε. 

Ads

Η επεισοδιακή διαμαρτυρία με αίτημα να μην κλείσει ο ΟΕΚ ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης, όταν η γυναίκα που εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στον Οργανισμό βγήκε στο μπαλκόνι μαζί με τον άνδρα της, που είναι εργοδηγός, και απειλούσαν και οι δύο να αυτοκτονήσουν. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, με ειδικό διαπραγματευτή, ο οποίος έπεισε αρχικά τον άνδρα να κατέβει. Στο οδόστρωμα απλώθηκαν και 2 ειδικά στρώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία ασθενοφόρου.
 
Οι δύο υπάλληλοι που είναι από την Πρέβεζα διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΕΚ αφήνοντας στον δρόμο 1.400 υπαλλήλους. Όπως είπαν στους αστυνομικούς και πυροσβέστες, έχουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και μετά τις πρόσφατες περικοπές αλλά και την απειλή απόλυσής τους δεν έχουν χρήματα για να το φροντίσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνάδελφοί τους είχαν συγκεντρώσει χρήματα πρόσφατα ώστε να τους ενισχύσουν οικονομικά.
 
Μάλιστα, στις 15:00 το μεσημέρι, και μετά από 4 και πλέον ώρες παραμονής στο μπαλκόνι, η απελπισμένη εργαζόμενη σηκώθηκε όρθια στο περβάζι προκαλώντας τις κραυγές του κόσμου και των αστυνομικών-πυροσβεστών που της φώναζαν «Όχι» για να μην προχωρήσει.

Σημειώνεται πως ο ΟΕΚ βρίσκεται υπό κατάληψη από τη Δευτέρα, μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου από την Βουλή.

image
Για να δείτε ολόκληρη τη φωτογραφία, πατήστε πάνω της

Ads

Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη τύπου εργαζομένων ΟΕΕ και ΟΕΚ
 
Στο μεταξύ, «αδικη» χαρακτήρισαν την απόφαση για την κατάργηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ, εργαζόμενοι των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, σε συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ, τονίζοντας ότι «δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό».
 
Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι διακοπή των παροχών ΟΕΕ-ΟΕΚ σημαίνει «λουκέτο» για «2.700 ξενοδοχεία, 900 πρακτορεία τουριστικών λεωφορείων, 150 θεατρικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες οικοδομικές επιχειρήσεις», ενώ θα πληγούν χιλιάδες επιδοτούμενοι στεγαστικών δανείων και δικαιούχοι που αναμένουν παραχωρητήρια της οικίας τους. Μόνο, φέτος, όπως είπαν, στη Χαλκιδική, 230 ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΟΕΕ μοιράστηκαν 4 εκ. ευρώ.
 
Απέδωσαν τα κίνητρα για την κατάργησή τους στη «μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα αποθεματικά των δύο οργανισμών, καθώς και στην παραγραφή των χρεών του ΙΚΑ προς αυτούς», τονίζοντας ότι «αυτή η περιουσία ανήκει αποκλειστικά στους δικαιούχους». Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, το ΙΚΑ χρωστάει 1 δισ. ευρώ στον ΟΕΕ και 2,2 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ, τα αποθεματικά του ΟΕΕ ανέρχονται στα 200 εκ. ευρώ και του ΟΕΚ στα 500 εκ. ευρώ, ενώ ο ΟΕΕ διαθέτει 176 κτίρια και ο ΟΕΚ χιλιάδες κτίρια, αίθουσες, οικόπεδα και καταστήματα, τα παραχωρητήρια των οποίων στους δικαιούχους -όπως είπαν – «είναι στον αέρα». Τόνισαν ότι η συνολική αξία των ακινήτων του ΟΕΚ υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ.
 
Επιπλέον εξέφρασαν ανησυχία για το μέλλον των 1.400 εργαζομένων (700 και 700), αλλά και των 25 παιδικών σταθμών του ΟΕΕ που φιλοξενούν 2.300 παιδιά φτωχών οικογενειών.
 
Για «αιφνιδιαστική» απόφαση των υπουργών Βενιζέλου και Κουτρουμάνη «κατ’ εντολή της τρόικας» και εν αγνοία «ακόμη και των διευθυντών των οργανισμών» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
 
«Ευθύνες» στην «πλειοψηφία της ΓΣΕΕ» που αποδέχτηκε «τη συζήτηση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους» καταλόγισε ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος του ΠΑΜΕ, Βασίλης Ρέβας, ενώ η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου υπέδειξε ως «κόκκινη» γραμμή τις θέσεις των εργαζομένων και την περιουσία των οργανισμών «που ανήκει στους δικαιούχους».
 
Το πρωί, οι εργαζόμενοι μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στα διόδια των Μαλγάρων και αύριο στις 09:00 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΟΕΕ στην οδό Μητροπόλεως και θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτραπεί το κλείσιμο των οργανισμών

«Η πρόβλεψη του νέου μνημονίου για κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας είναι όχι μόνο αντικοινωνική, αλλά και απάνθρωπη, οδηγεί τους εργαζόμενους των δύο Οργανισμών σε απελπισία και σε τραγικά γεγονότα» δήλωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης. Ζήτησε να αποτραπεί το κλείσιμο των δύο Οργανισμών, γιατί, όπως ανέφερε, στέλνει στην ανεργία 1500 εργαζόμενους σε αυτούς και στερεί κοινωνικές πολιτικές από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
 
Νομοθετική ρύθμιση για συνέχιση της λειτουργίας ΟΕΚ και ΟΕΕ ζητά η ΓΣΕΕ
 
Την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα κατοχυρώνει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, ζητά η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι οι δύο οργανισμοί στηρίζουν μέσω των προγραμμάτων τους, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, χιλιάδες οικογένειες χαμηλόμισθων αλλά και τη μικρομεσαία αγορά.
 
Η Συνομοσπονδία είχε συνάντηση την Τετάρτη με την Ομοσπονδία (ΠΟΠΟΚΠ), και τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΕΕ και τον ΟΕΚ, κατά την οποία αποφασίστηκε να συνεχιστούν και να ενταθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατοχυρώνει τη συνέχιση της λειτουργίας των οργανισμών.