Σήμα κινδύνου τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή εξέπεμψε χθες από τη Βουλή ο γνωστός καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

Ads

Μιλώντας στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο κ. Ζερεφός εξήγησε με απλά λόγια ότι η κλιματική αλλαγή συνίσταται στο ότι ακραία καιρικά φαινόμενα που παλαιότερα συνέβαιναν αραιά σήμερα συμβαίνουν πολύ τακτικότερα.

Όπως είπε, στις αρχές του 20ού αιώνα, από το 1900 ώς το 1930, στην Αθήνα είχαμε συνολικά δύο καύσωνες. Τα τελευταία 30 χρόνια, συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουμε καύσωνα σχεδόν κάθε δεύτερο χρόνο, δηλαδή 15 στην τριακονταετία. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «θα έχουμε κάθε χρόνο έναν μεγάλο καύσωνα εάν αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν χωρίς να πάρουμε κανένα μέτρο».

Αναφερόμενος στο δυσθεώρητο κόστος της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής το υπολόγισε σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2100. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το κόστος ισούται με τριπλασιασμό του σημερινού δημόσιου χρέους. Σε παγκόσμια κλίμακα, το κόστος της κλιματικής αλλαγής, από 10 δισ. δολάρια για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 1950, έχει ανέλθει σε 1.000 δισ. δολάρια σήμερα και για τον λόγο αυτό οι ασφαλιστικές στηρίζουν τον αγώνα για το κλίμα.  

Ads