Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα (11/2), στο ράδιο Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως, «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 8.5% – 11%, δηλαδή, συν πλην το 10%, των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, είναι παιδιά ηλικιών, 0-12 ετών», δηλώνοντας παράλληλα ότι, όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία, «έχουμε δύο εκατομμύρια μετακινήσεις το πρωί και άλλες δύο εκατ. το μεσημέρι».

Ads

«Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων», συνέχισε ο κ. Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι «εφόσον έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε θα πρέπει να επιλέξουμε. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία λειτουργούν και με τηλεκπαίδευση. Υποκατάστατο μεν αλλά κάτι υπάρχει. Για την  κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Η ζημία είναι 3 δισ. το μήνα με το λιανεμπόριο ανοιχτό η ζημιά είναι στο 1,5 δισ».

«Υπάρχουν ειδικοί και συγκεκριμένα νούμερα. Υπάρχει μια καθημερινή ακτινογραφία. Καθημερινά γίνονται 50 χιλιάδες τεστ. Άρα ξέρουμε πόσο συμβάλει ο κάθε κλάδος της ζωής στην κινητικότητα.  Έχουμε πει πόσο συμβάλει το εμπόριο, τα σχολεία. Πρέπει να τα σταθμίσουμε όλα αυτά», πρόσθεσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

«Τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα απ’ ό,τι στην Αττική και σαφέστατα καλύτερα από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το κακό όμως παραμονεύει και δεν θέλει και πολύ. Τρεις τέσσερις μέρες να εκτεθούμε μπορεί να επιστρέψουμε πάλι στις άσχημες εικόνες στα νοσοκομεία ακόμα και στα κοιμητήρια, Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ads