Το προφανές επιβεβαίωσαν εκ νέου, με τρόπο επιστημονικό και ακλόνητο, οι καταθέσεις των ιατροδικαστών στη δίκη σε β’ βαθμό για το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου: αιτία θανάτου ήταν το σύνολο των χτυπημάτων που δέχθηκε σε κεφάλι και σώμα ο 33χρονος ακτιβιστής, προκαλώντας του ισχαιμία μυοκαρδίου.

Ads

Σαφής, επεξηγηματικός και κατηγορηματικός ήταν ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, για το πώς κατέληξε νεκρός ο Ζακ Κωστόπουλος. Δεδομένου ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές, η ποσότητα αλκοόλ ήταν στο μισό από το επιτρεπτό όριο για οδήγηση και απουσία κάποιας καρδιακής πάθησης, οι κακώσεις ήταν αυτές που οδήγησαν σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου.

«Αποκλείσαμε την καρδιακή νόσο και οποιαδήποτε άλλη νόσο, ή τοξική αιτία, κάθε παθολογικό ή τοξικολογικό παράγοντα. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος συνδέεται αιτιωδώς με τις κακώσεις, όλες τις κακώσεις. Τα αντικειμενικά ευρήματα μας λένε με ασφάλεια, ότι τα 22 τραύματα σύνολο ήταν αυτά που οδήγησαν στον θάνατο» είπε, μεταξύ άλλων, ο ιατροδικαστής. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε 14 κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα του σε μόλις 11 δευτερόλεπτα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη που κάθονται στο εδώλιο για θανατηφόρα σωματική βλάβη, το μένος των οποίων έχει καταγραφεί σε βίντεο που δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική δικογραφία.

Τόσο η πρόεδρος όσο και ο εισαγγελέας της έδρας, απηύθυναν «βροχή» ερωτήσεων στον μάρτυρα για ενδεχόμενους παράγοντες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να συντελέσουν στον θάνατο, με τον μάρτυρα να εξηγεί -λεπτομερώς και με επιστημονική τεκμηρίωση- το γεγονός ότι φταίνε μόνο τα χτυπήματα.

Ads

Μάλιστα όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα, Στέλιο Κωσταρέλλο, να εκτιμήσει κατά πόσο η συμπεριφορά του Ζακ όσο βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο (σ.σ. λόγω του αυτόματου κλειδώματος της πόρτας) μπορεί να επηρέασε την έκβαση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, ο κ. Καλόγρηας τόνισε:

«Κοιτάξτε, δυστυχώς ή ευτυχώς εμείς μένουμε στα αντικειμενικά ευρήματα. Δεν μπορώ να το κρίνω. Από τη στιγμή που μια συνήθεια ή μια συμπεριφορά δεν αποτυπώνεται στα ζωτικά όργανα, δεν μπορώ να την κρίνω. Αν αρχίσει να κάνει υποθέσεις ο ιατροδικαστής, χάνει την αξιοπιστία του. Ο θάνατος οφείλεται αυτοτελώς στα τραύματα».

Ο ιατροδικαστής ρωτήθηκε επίσης από τον εισαγγελέα, κατά πόσο η οροθετικότητα του θύματος συντέλεσε στην αιτία θανάτου, με τον κ. Καλόγρηα να απαντά κατηγορηματικά «όχι».

Η απορία για τον «αυτοτραυματισμό»

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, θυμίζοντας το αρχικό σενάριο της Αστυνομίας -που έχει καταρρεύσει με κρότο- «για τον επίδοξο ληστή που αυτοτραυματίστηκε πέφτοντας στη βιτρίνα», προχώρησε στις παρακάτω διευκρινιστικές ερωτήσεις:

Πρόεδρος: Δηλαδή το τραύμα που κάνει μόνος του, μπορεί να τον οδηγήσει σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις;
Μάρτυρας: Το έχουμε πει, όλα τα τραύματα, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, έχουν συντελέσει.
Πρόεδρος: Δηλαδή μπορεί κάποιος να αυτοτραυματιστεί και να το πάθει;
Μάρτυρας: Ναι, φυσικά, ανεξαρτήτως του μηχανισμού πρόκλησης.
Πρόεδρος: Και γι’ αυτό είναι αντικειμενικός παράγοντας και το χαρακτηρίζετε ιατρικού τύπου;
Μάρτυρας: Σωστά και γι’ αυτό είναι στα όρια της υπερβολής αυτό που έχουμε κάνει στην έκθεσή μας. Ανεξάρτητα αν είναι από το τραπέζι, χέρι ή πόδι, τα 22 αυτά τραύματα συνετέλεσαν στο να επέλθουν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις.

Αν δεν είχε τραύματα, δεν θα είχε πεθάνει

Ερωτηθείς από τις δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, για ένα υποθετικό σενάριο σύλληψης του Ζακ όσο εκείνος ήταν παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, ο έμπειρος ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών εξήγησε:

«Σε οποιαδήποτε σημείο αν έχει διακοπεί κάτι, χωρίς εγκατάσταση τραυμάτων, δε θα είχε πεθάνει. Πότε δημιουργήθηκαν τα τραύματα δεν ξέρω, αλλά αν δεν είχε τραύματα δε θα είχε προκληθεί ισχαιμία. Αν δεν είχε τραύματα, δεν θα είχε προκληθεί η ισχαιμία».

«Η απλή και κοινή λογική λέει ότι τα χτυπήματα της κεφαλής είναι πιο σοβαρά από τις εκδορές στα πόδια» σημείωσε, κληθείς να απαντήσει αν δίνει μεγαλύτερη σοβαρότητα στα χτυπήματα στο κεφάλι.

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό ιστορικό, ξεκαθάρισε πως εάν δεν αποτυπώνεται με βλάβη στα όργανα, η Ιατροδικαστική δεν το λαμβάνει υπόψιν.

«Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να έχει αμφιβολίες το δικαστήριό σας»

Ανάλογη ήταν η κατάθεση της ιατροδικάστριας Σουλτάνας Μαριαννού, η οποία συνυπέγραψε το πόρισμα με τον κ. Καλογρήα. «Ήθελα να τονίσω ότι εκείνη την ημέρα, επειδή υπήρχαν οι κακώσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε και ακτινολογικό έλεγχο, γιατί μπορεί να υπήρχε κάταγμα στο πρόσωπο ή σε άλλα μέρη. Δηλαδή μπορεί να υπήρχε κάποιο κάταγμα που να μην το βλέπαμε. Απλά σας το τονίζω» είπε αρχικά.

Η κ. Μαριαννού ρωτήθηκε αν είναι γνωστό ιατροδικαστικά, ότι μπορούν τα τραύματα να προκαλέσουν ισχαιμία μυοκαρδίου μέσω του μηχανισμού του στρες, με την ιατροδικάστρια να απαντά -όπως αναμενόταν- «ναι» και να παραπέμπει στη σχετική βιβλιογραφία που διδάσκεται στα πανεπιστήμια της χώρας.

Πρόεδρος: Εσείς έχετε αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά άλλα;
Μάρτυρας: Μετά από 30 χρόνια ναι. Συνήθως το έχουμε δει στα τροχαία. Εφόσον οι κακώσεις δεν ήταν θανατηφόρες, κάτι έπαθε ο άνθρωπος και πέθανε.
Πρόεδρος: Την καρδιά την εξετάσατε;
Μάρτυρας: Πάντα. Αρχίζουμε από τον εγκέφαλο και μακροσκοπικά ελέγχουμε όλα τα όργανα του σώματος. Το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, τα πάντα.
Πρόεδρος: Η καρδιά από την μακροσκοπική εξέταση;
Μάρτυρας: Δεν μας έδειξε τίποτα, για αυτό προχωρήσαμε στην ιστολογική εξέταση. Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε εμείς, να το δει ο παθολογοανατόμος μικροσκοπικά.
Πρόεδρος: Κάτι άλλο που είναι σημαντικό και μπορείτε να μας πείτε;
Μάρτυρας: Ο κ. Καλόγρηας επεκτάθηκε, δεν διαφωνώ σε κάτι. Συνυπογράψαμε μαζί την έκθεση, που σημαίνει ότι συμφωνώ με τον συνάδελφο.

Ο εισαγγελέας της έδρας εστίασε στον μηχανισμό του στρες, με την κυρία Μαριαννού να επαναλαμβάνει ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο 33χρονος καλλιτέχνης ήταν αυτά που συνετέλεσαν στο στρες που επέφερε την ισχαιμία.

Πολιτική Αγωγή: Σε ό,τι αφορά το οργανικό στρες, όπως το περιγράψατε, φαίνεται ότι είναι ο μηχανισμός που διαταράσσει τον οργανισμό και οδηγεί στον θάνατο, είναι αυτό σωστό;
Μαρτυρας: Ναι, είναι.
Πολιτική Αγωγή: Αυτός ο μηχανισμός, όπως τέθηκε και πριν, από τον κ. Καλόγρηα, είναι μια διαδικασία βιοχημικού τύπου;
Μαρτυρας: Ναι και όλα τα συγγράμματα το ίδιο λένε.
Πολιτική Αγωγή: Άρα είναι μια διαδικασία γνωστή στην επιστήμη σας.
Μαρτυρας: Ναι, σε όλα τα βιβλία ιατροδικαστικής.
Πολιτική Αγωγή: Προκλήθηκε ξεκάθαρα από τα τραύματα. Αυτό διαπιστώσατε. Υπάρχει κάποια εξέταση που δεν κανατε;
Μαρτυρας: Νομίζω ότι προβληματιστήκαμε πολύ με αυτή την έκθεση και νομίζω ότι τα καλύψαμε όλα, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να έχει αμφιβολίες το δικαστήριό σας.
Πρόεδρος: Έχετε με βεβαιότητα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα;
Μαρτυρας: Αν διαβάσετε την έκθεση θα δείτε ότι είναι μια από τις πιο πληρέστερες.
Πρόεδρος: Ενταξει, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.
Μαρτυρας: Εύλογο είναι, δεν κάνουμε την ίδια δουλειά.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Φεβρουαρίου.