Συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού όπου πλέον φτάνει στα 973 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρίμηνο παρουσιάζονται αυξημένες και οι δαπάνες. Η συνολική εικόνα του ελλείμματος, για την ώρα, διασώζεται από τις περικοπές και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ads

Το έλλειμμα στο τρίμηνο ανέρχεται στα 4,71 δις από 4,70 που είναι ο στόχος, δηλαδή εμφανίζει υστέρηση 9 εκατ. ευρώ. Όμως, τα στοιχεία για τα έσοδα δείχνουν πως στο τρίμηνο, είχε προβλεφθεί να εισπραχθούν 12,494 δις και έχουν εισπραχθεί 11,114, υστέρηση ύψους 8,1% αντί αύξησης 8,5% που είχε προβλέψει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο, αποδίδει την υστέρηση των εσόδων στην μεγαλύτερη των προβλέψεων ύφεση και στις ευνοϊκότερες διατάξεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων που έφερε ο νέος φορολογικός νόμος.

Πάντως η «τρύπα» στα έσοδα, αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό έναντι του πρώτου διμήνου, στα 973 εκ., έναντι 865 που ήταν τον Φεβρουάριο. Όσον αφορά στις δαπάνες, εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,5%, στα 15,755 δις ευρώ, με στόχο τριμήνου τα 15,599 δις.

Ads