Υστέρηση εσόδων καταγράφεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το τρίμηνο Ιανουάριου – Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το έλλειμμα το του Κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2011 εκτιμάται σε 4,4 δις ευρώ έναντι 4,37 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με το υπουργείο το έλλειμμα κινείται εντός στόχων και αυτό επιτυγχάνεται λόγω της συγκράτησης των δαπανών παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι των στόχων κατά 766 εκατ. ευρώ.

Ads

Σχετικά με τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, αυτά ανήλθαν 11, 1 δις ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 8,0% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως «στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη-κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού-ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου».

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρατηρείται αύξηση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ,τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή 839 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μείωση κατά 2 δισ. ευρώ ή κατά 29,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 παρουσίασε στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ. ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,959 δισ. ευρώ, έναντι 3,159 δισ.το Φεβρουάριο του 2010.

Ads