«Μορφή παίρνουν» τα σχέδια για ένα δεύτερο εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας, με μία πρόταση για ένα τριετές «πακέτο» δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισ. ευρώ, «που θα είναι έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες», ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες μη κατονομαζόμενες πηγές χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες μίλησαν στο Reuters. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κρίνει ότι «τα μέλη της ΕΕ δεν είναι επαρκώς φιλόδοξα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τους».

Ads

Μιλώντας στο Reuters, πηγές χωρών-μελών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι η τρέχουσα συλλογιστική είναι ότι περίπου 25-30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν υπό μορφή δανείων από το ΔΝΤ (κατά το ένα τρίτο) και τον Χρηματοπιστωτικό Μηχανισμό Σταθερότητας της ΕΕ (κατά τα δύο τρίτα).

«Το εκτιμώμενο μέγεθος του δανεισμού είναι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με καίρια παράμετρο τον βαθμό της εθελοντικής συμμετοχής εκ μέρους των ιδιωτών κατόχων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που θα κληθούν να συνεισφέρουν το ένα τρίτο, ή και περισσότερο, αυτού του δανεισμού» ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τον δανεισμό της Ελλάδας.

Πιέσεις Μπαρόζο για «πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις»

Ads

Από την πλευρά της, η Κομισιόν κρίνει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να γίνουν πιο φιλόδοξα στην προσπάθειά που κάνουν για την περιστολή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους. Η Ευρωπαϊκή ετοιμάζεται να παρουσιάσει άμεσα τις εισηγήσεις της -δημοσιονομικού περιεχομένου- για καθένα από τα 27 μέλη της στο πλαίσιο νέου συστήματος που έχει στόχο την πρόληψη νέων οικονομικών κρίσεων.

«Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέρχεται μία κρίσιμη στιγμή», επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που πρόσθεσε: «κερδίζει έδαφος η ανάκαμψη, όμως κατά μήκος της ηπείρου αυτή είναι άνιση».

Παράλληλα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μπαρόζο υπογράμμισε πως πρέπει να παρθούν οδυνηρά μέτρα στην Ελλάδα για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση χρέους. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Μπαρόζο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό, αλλά υποστήριξε ότι η ευθύνη των πολιτικών ηγετών στην Ελλάδα είναι να μιλήσουν με ειλικρίνεια στο λαό και να του πουν ποιες θυσίες ακριβώς χρειάζονται για να βγει η χώρα από τη κρίση.

«Κάποια οδυνηρά μέτρα είναι απαραίτητα στην Ελλάδα», σημείωσε και απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες ηγέτες να δείξουν στους πολίτες τι ακριβώς χρειάζεται. «Μία χώρα δεν μπορεί να ζει εσαεί, με τέτοια προβλήματα χρέους», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι, από τις επαφές που έχει με την Ελλάδα, έχει αντιληφθεί ότι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, είναι το υψηλό επίπεδο του χρέους. «Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από την ευρωζώνη κι αυτό το υποστηρίζει και η ελληνική αντιπολίτευση».


Διαβάστε επίσης: Θετική η ΕΚΤ στην εθελοντική μετακύλιση χρέους