Με τη σύσταση μιας «επιτροπής δεοντολογίας» για την τήρηση των «κανόνων λειτουργίας του κόμματος», ένα άτυπο πειθαρχικό που θα επιλαμβάνεται τις πολιτικές «αποκλίσεις» στελεχών και θα μπορεί να επιφέρει ακόμη και απώλεια των θέσεων ευθύνης στο κόμμα, μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις, φαίνεται ότι απαντά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα τελευταία περιστατικά που έδωσαν εικονα αμφισβήτησης της συνοχή του κόμματος. «Κόκκινη γραμμή» για τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία και έθεσε κατά τη διάρκεια τη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι πως οι όποιες διαφωνίες ειδικά όταν αφορά την κεντρική πολιτική γραμμή θα πρέπει «να συζητώνται στα όργανα».

Ads

Σύμφωνα με τις διαρροές, η διευρυμένη 15μελής σύνθεση του «πρωινού καφέ», με τη συμμετοχή του Προεδρείου της ΚΟ, κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους με την κριτική να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τη διαφοροποίησή του, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το άρθρο του στο Tvxs.gr, για τη χρήση του όρου «πολιτικός απατεώνας» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, ήταν πως συνολικά οι δημόσιες διαφωνίες ευνοούν την κυβέρνηση την ώρα που βρίσκεται στριμωγμένη και της δίνουν την δυνατότητα να αλλάξει ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε και την κόκκινη γραμμή, όπως προαναφέρθηκε, στην διατύπωση της διαφορετικής άποψης στα όργανα του κόμματος. 

Στη συζήτηση έγιναν αναφορές τόσο στην απάντηση του Παύλου Πολάκη, μέσω facebook στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στην πολυσυζητημένη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη περί «απάτριδα και διεθνιστή Μητσοτάκη», για την οποία υπήρξε πλήρης ομοφωνία ότι ήταν λάθος και «εκτός τόπου και χρόνου». Σημειώνεται πως η ίδια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε νωρίτερα εξηγήσεις, κάνοντας λόγο για «αποσπασματική και διαστρεβλωμένη» απόδοση της κριτικής της από συγκεκριμένα μέσα και αναφέροντας σε επίσημη δήλωσή της πως «δεν υιοθετεί  χαρακτηρισμούς που οι πατριδοκάπηλοι και οι δήθεν εθνικόφρονες της Δεξιάς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εναντίον της Προοδευτικής Παράταξης».

«Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα. Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα». Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να υπερασπίστηκε τη θέση που εξέφρασε για την αντιπολιτευτική τακτική αλλά και να ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα .

Ads

Στα συλλογικά όργανα οι διαφορετικές απόψεις

Μετά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κυρώσεις σε όσους παρεκκλίνουν, η πρόταση του για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την τετραμελή επιτροπή που θα επιλαμβάνεται τέτοιων παραπτωμάτων είναι  οι Δ. Τζανακόπουλος, Ο. Γεροβασίλη, Ν. Ηλιόπουλος, Θ. Θεοχαρόπουλος.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν «συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση». «Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις», προειδοποίησε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες».

«Σε κάθε περίπτωση, ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σε αυτές τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μπορούν αυτό να το ανεχτούν. Η ευθύνη όλων μας δεν είναι πρωτίστως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά απέναντι στην κοινωνία που με αποκλειστική ευθύνη και πάλι της ΝΔ μπαίνει εκ νέου σε βαθύτατη κρίση», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ενώ τη συζήτηση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ακολούθησε μια κοινή διαπίστωση για την ανάγκη να αποτραπεί η εσωστρέφεια τη δεδομένη στιγμή.

«Η κυβέρνηση αποσταθεροποιείται»

Όπως διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δεινή πολιτική θέση και κυοφορούνται εξελίξεις.  «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συγκυρία. Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο και έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται» ήταν η βασική διατύπωση του Προέδρου.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «οι εγκληματικές της επιλογές στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία και την καθημερινότητα στα ΜΜΜ, έχει φέρει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο κόκκινο. Η ανασφάλεια των πολιτών γενικεύεται. Και ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, η οικονομική πολιτική του κου Μητσοτάκη μας οδηγεί με ταχύτητα στην κοινωνική χρεοκοπία».

«Μέσα σε όλα αυτά», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «η ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεί στοιχειωδώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και με το κρεσέντο υποκρισίας στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στο Μακεδονικό, συντείνουν καθοριστικά ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη συνείδηση του λαού μας η πολιτική απάτη του κου Μητσοτάκη και της ΝΔ». «Και όσοι έχουμε βρεθεί αυτές τις μέρες δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν αυτό το διάστημα, το έχουμε διαπιστώσει» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.