Ο διάλογος για τις αλλαγές για το ΦΠΑ, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και τις αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα με την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Η πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για το εθνικό φορολογικό σύστημα, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 20% στο 15%. Για τον Φ.Π.Α. εξετάζεται η μείωση του ψηλού συντελεστή στο 20%, του μεσαίου στο 10% και η κατάργηση του μικρού, ενώ ενδεχομένως να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «πράσινος» ΦΠΑ ύψους 1-3% για όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον όπως οι ΑΠΕ.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση άλλων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις γονικές παροχές για να τονωθεί ο κατασκευαστικός τομέας.

«Λόγω της ταχύτητας και της πίεσης μπορεί να υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι στις λεπτομέρειές τους και στο συσχετισμό τους με άλλα μέτρα άδικα, και αυτές οι αδικίες θα αρθούν μέσα από το εθνικό φορολογικό σύστημα, ο διάλογος για το οποίο ξεκινάει αύριο, Δευτέρα» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος του διαλόγου, όπως υποστήριξε είναι «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να μπορούμε να εμφανίσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο ενός εθνικού φορολογικού συστήματος απλού, ευανάγνωστου, σταθερού, ισορροπημένου, που να έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, να διέπεται από πνεύμα κοινής λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα εθνικό φορολογικό σύστημα στο οποίο ο καθένας θα βλέπει ότι έχει μια καθαρή θέση και ότι η θέση του αυτή είναι δίκαιη σε σχέση με τους διπλανούς του».

Ads