Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, o Χουλουσί Ακάρ -υπουργός Άμυνας- διαμηνύει ότι η Τουρκία έχει σχέδια για να υπερασπιστεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τα οποία κατά δήλωσή του θα εφαρμόσει «σε διαφορετικές φάσεις και στάδια» -και στα οποία μάλιστα έχουν γίνει «οι απαραίτητες προσθήκες».

Ads

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα, ενώ επανήλθε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις γνωστές αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Για ένα νησί το οποίο απέχει από την Τουρκία μόλις 1.950 μέτρα και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, και έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διεκδικείτε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. και περιμένετε αυτό η Τουρκία να το αποδεχθεί. Μην πέφτουμε σε γελοίες καταστάσεις», είπε.

Ads

Κατά τον Ακάρ, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επωφεληθούν «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου.

«Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη και ικανή να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, και αυτό να το γνωρίζουν όλοι».