«Το ζήτημα των ενδεχόμενων ανασχηματισμών ή των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών συγκινεί τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και αρέσκονται στην αναπαραγωγή αυτών των θεμάτων. Αυτό που θέλουμε να είναι ξεκάθαρο σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές ούτε για ανασχηματισμό».

Ads

Τάδε έφη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες το πρωί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχειρώντας να κλείσει τα – διαρκώς αναζωπυρούμενα – σενάρια για  πρόωρες κάλπες και ανασχηματισμό. Προς επίρρωση, δε, των εν λόγω διαβεβαιώσεων λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα στον Σκάι, δήλωνε ότι «δεν πρόκειται για,.. συνηθισμένη διάψευση, πρέπει να την κρατήσετε».

Την κρατήσουμε, δεν την κρατήσουμε, η αλήθεια είναι πως η διάψευση Πέτσα λίγη σημασία έχει. Πρώτον, διότι οι εκλογές και ο ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλλονται, δεύτερον διότι ο ίδιος ο κ. Πέτσας φέρεται – με βάση τα όσα λένε ανοιχτά συνάδελφοί του στην κυβέρνηση και την ΝΔ – να είναι από τους πρώτους υποψηφίους προς… αναδόμηση, και τρίτον διότι στο Μαξίμου επικρατεί εξαιρετικά βαρύ κλίμα για τουλάχιστον τρεις υπουργούς που αυτή την στιγμή κατέχουν κομβικά χαρτοφυλάκια για την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πρόκειται για τον Γιάννη Βρούτση, τον Χάρη Θεοχάρη και την Λίνα Μενδώνη – τρεις υπουργούς που στην πραγματικότητα τελούν ήδη σε πολιτική «καραντίνα». Και ο λόγος που δεν αντικαθίστανται άμεσα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη καταλήξει ούτε στο ενδεδειγμένο timing για τον ανασηματισμό, ούτε στο εάν θα πάρει τελικά το ρίσκο των εκλογών εν μέσω πανδημίας και ενώπιον βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Ads

Ο Χάρης Θεοχάρης είναι αυτή τη στιγμή το «κόκκινο πανί» για πολλούς στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως χθες στον Σκάι την δυσφορία που υπάρχει για τον υπουργό Τουρισμού και αποδοκίμασε το γεγονός ότι διέρρευσε σε… κομματική τηλε-εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό, την ώρα που ακόμη δεν έχουν καταλήξει ούτε οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για τα πρωτόκολλα μετακινήσεων, ούτε οι διαβουλεύσεις με τους εγχώριους φορείς και παίκτες του κλάδου.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr όμως, ο υπουργός Τουρισμού δεν ελέγχεται μόνον για τις αποσπασματικές και, συχνά ανερμάτιστες, εξαγγελίες του σε κανάλια και κομματικά πάνελ. Το βασικό θέμα που του χρεώνεται είναι η εμπλοκή του και οι – επιεικώς – ατυχείς χειρισμοί του σε ζητήματα που άπτονται στρατηγικών πυλώνων του τουρισμού, όπως οι αερομεταφορές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως γι αυτή την εμπλοκή υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και από την πλευρά της Aegean, η οποία διεκδικεί αυτό το διάστημα κρατικές ενισχύσεις – μαμμούθ μέσω «ειδικών» διαπραγματεύσεων απ’ ευθείας με το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η υπόθεση της ΟΝΝΕΔ ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και, όπως λέει χαρακτηριστικά, κυβερνητικό στέλεχος «ο Θεοχάρης έχει ήδη φύγει και το ξέρει».

Αρνητικό είναι το κλίμα σε συγκεκριμένους κύκλους της κυβέρνησης και για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά το μέτωπο που άνοιξε με τους καλλιτέχνες – ένα μέτωπο, που ανέδειξε την πλήρη αδιαφορία συνολικά της κυβέρνησης για τον χώρο του Πολιτισμού, αλλά και την αδυναμία της αρμόδιας υπουργού να προειδοποιήσει εγκαίρως και να διαχειριστεί τα εκρηκτικά αδιέξοδα που προκαλεί η πανδημία στον χώρο των δημιουργών.

Το παράλληλο «ναυάγιο», δε, στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού έχει πυροδοτήσει σενάρια εντός ΝΔ για «επανένωση» των δύο υπουργείων όταν γίνει ο ανασχηματισμός και για ανάθεσή τους στην Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε διεκδικήσει το εν λόγω υπερυπουργείο μετά τις εκλογές και έμεινε εκτός κυβέρνησης όταν της το αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τρίτος υπουργός σε «καραντίνα» είναι, βεβαίως, ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος έχει αποσυρθεί – κατόπιν σχετικών οδηγιών – από το προσκήνιο μετά το σκανδαλώδες φιάσκο με τα voucehrs. Ο ίδιος, παρασκηνιακά, επιμένει πως εκτελούσε απλώς τις «εντολές του Μαξίμου», είτε αυτό ισχύει όμως είτε όχι στο πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίζεται «υπερθερμασμένος» και αδύναμος πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση ζούγκλας που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας.

Το πότε και πως, ωστόσο, θα γίνει ο ανασχηματισμός θα εξαρτηθεί από τις στρατηγικές αποφάσεις Μητσοτάκη. «Εάν πάμε σε εκλογές», λέει έμπειρος κυβερνητικός βουλευτής, «θα έχουμε ανασχηματισμό με πολιτικά πρόσωπα, μηχανισμούς και τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών. Εάν δεν πάμε, τότε θα έχουμε αποχωρήσεις από την παλαιά πολιτική φρουρά και μπορεί να δούμε… αρκετούς Τσιόδρες στην νέα κυβέρνηση».