Ριζικές αλλαγές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα επιφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και δόθηκε σε διαβούλευση, του Κώστα Σκανδαλίδη. Παράλληλα, πρόγραμμα για αναμόρφωση των ολοήμερων σχολείων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ads

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διένειμε στα μέλη της κυβέρνησης έντυπα ερωτηματολόγια τα οποία θα αξιολογούν τα πιλοτικά προγράμματα που παρουσιάζονται στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης είναι να μην είναι «απλοί διαχειριστές μιας κακής καθημερινότητας, αλλά φορείς αλλαγής στο δημόσιο». «Πρέπει να δώσουμε και ένα άλλο στίγμα από το υπουργικό Συμβούλιο, για το πώς βλέπουμε τη Διοίκηση, που δεν είναι εσωστρεφής, αλλά συνεχώς μαθαίνει και καινοτομεί», πρόσθεσε.

Ads

Ο πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη της κυβέρνησης να διασφαλίσουν ότι παράλληλα με τη διαχείριση της κρίσης θα διατηρήσουν τα αντανακλαστικά και τις αισθήσεις τους ζωντανές και σε νέα ερεθίσματα. «Όλα αυτά μπορεί να μη δίνουν έτοιμες λύσεις, αλλά αποτελούν έμπνευση για σκέψη», σημείωσε.

Παπακωνσταντίνου: Πρόσκαιρη η ηρεμία των αγορών

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, τα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και του κλίματος που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συζητήσεις στο Eurogroup και το Εcofin.

Οπως είπε ο υπουργός, το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ θα πάει “πακέτο” με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Yπουργικό Συμβούλιο ότι η σχετική ηρεμία των αγορών είναι “πρόσκαιρη” και οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέμβαση, όμως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον.

Τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αυτή την ώρα στην Ευρώπη, κατά τον κ.Παπακωνσταντίνου, είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, η ευελιξία του και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, η Γερμανία προωθεί ένα “σφιχτό” δημοσιονομικό πλαίσιο, για όλες τις χώρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός, αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόϊκας. Στις συναντήσεις που θα έχει με μέλη της κυβέρνησης, αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-2014, με στόχο να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. στα 6 δισ.

Στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι, για τα θέματα αυτά, να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε “ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Σημαντικές αλλαγές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Τη νέα δομή των αγροτικών συνεταιρισμών, που προβλέπεται με σχετικό νομοσχέδιο, παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Με το νομοσχέδιο προωθούνται συγχωνεύσεις πολλών συνεταιρισμών, αφού από τους 6.500 που υπάρχουν, τζίρο κάνουν λιγότεροι από χίλιοι.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργούνται τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας ΑΕ-ΕΠΕ και οι ομάδες παραγωγών (ΟΠ) σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο. Όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμια συμπεριλαμβανομένων και των ενώσεων.

Το νοµοσχέδιο θα οδηγεί µε έµµεσο τρόπο όσους συνεταιρισµούς δεν έχουν δραστηριότητα στο να συγχωνευθούν µε άλλους ή διαφορετικά να κλείσουν. Προς τούτο προβλέπει τη δηµιουργία ενός µητρώου στο οποίο οι συνεταιρισµοί θα χωριστούν σε ενεργούς και µη ενεργούς, µε βάση µια σειρά από οικονοµικά κριτήρια, όπως τζίρος, βιωσιµότητα, αποτελεσµατικότητα και τυχόν εξαγωγές. Όσοι δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια δεν θα µπορούν στο εξής να συµµετέχουν σε κοινοτικά προγράµµατα, που είναι και το ζητούµενο. Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί, όσοι δεν έχουν τζίρο σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.

Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή η οποία θα αξιολογεί, εποπτεύει και ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.

Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία Διατροφική Σύμπραξη

Προωθείται τέλος, η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.

Αλλάζει και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Την διοίκηση της θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.

Ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 800 ολοήμερα Δημοτικά

Το πιλοτικό πρόγραμμα των 800 ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στο νέο πρόγραμμα δίνεται μεταξύ άλλων έμφαση στην «Αισθητική Αγωγή, τη φιλαναγνωσία, τα Αγγλικά και τις Νέες Τεχνολογίες».

Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα για την Παιδεία αφορά την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και αξιοποίηση ταλέντων και δεξιοτήτων των μαθητών πέραν των στενών ορίων του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβαλε βίντεο στο οποίο καθηγητής εξηγούσε – στην αγγλική γλώσσα – τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος.