Yπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο. Βασικό θέμα της ατζέντας, είναι οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του νέου Μνημονίου, μετά την έγκρισή του από τη Βουλή. Στο σημερινό υπουργικό συμμετέχει και ο παραιτηθείς την περασμένη Παρασκευή υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μάκης Βορίδης, συμμετοχή που δείχνει ότι δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του διαγραφέντος από τον ΛΑΟΣ βουλευτή και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προοιωνίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ads

 

Στο σημειρνό υπουργικό συμβούλιο συζητούνται επίσης τα σχέδια νόμου για την «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις», με εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και για «την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών, αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, την ίδρυση επιστημονικών κοινοτήτων και άλλες διατάξεις» με εισηγητή τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Ανδρέα Λοβέρδο. Ωστόσο, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο θέμα των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου όσο και στο ζήτημα των 325 εκατ. ευρώ, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει να κλείσει το θέμα ώς αύριο Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής διευκρίνισε ότι αυτό το ποσό θα αφορά περικοπές από τα υπουργεία. «Τα 325 δεν αφορούν τις συντάξεις. Είναι από τις δαπάνες των υπουργείων» υποστήριξε. Σε ανάλογη δήλωση, προχώρησε και σήμερα, μιλώντας στον ANT1. Αναφορικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν οι εταίροι, ο κ. Καψής δεν διευκρίνισε τι μορφή θα έχουν αυτές, ενώ αναφορικά με τον ανασχηματισμό, επανέλαβε ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και θα κλείσει εντός της επόμενης ημέρας.

Ads

Μιλώντας στο Reuters, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και επίσπευση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο, προκειμένου να εξοικονομήσει τα 325 εκατ. ευρώ. «Είναι αυτό που συζητείται. Αλλά δεν υπάρχει τελική απόφαση ακόμα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κάλυψη των 325 εκατ. θα μπορούσε να προέλθει και από την μείωση της χρηματοδότησης προς τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δις ευρώ για εφέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους συνολικού ύψους 14,6 δις ευρώ περίπου μέχρι το 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να παραταθεί το Μνημόνιο κατά ένα ακόμη έτος, έως το 2015.
 
Τον Ιούνιο, εξάλλου, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για παράδειγμα, οι επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο και, ειδικότερα, προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα.
 
Παράλληλα, στα προσχέδια των επιστολών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, καθίσταται σαφές ότι- εάν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα.
 
Εν τω μεταξύ, μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, σε ισχύ τέθηκαν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά και περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν ζητήματα όπως του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργασίας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για την εξοικονόμηση ποσού ύψους εκ. ευρώ το 2012, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχέδιο νόμου για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με τα Νέα, παγώνουν οι προαγωγές και κατ’ επέκταση η μισθολογική αναπροσαρμογή τουλάχιστον προς τα πάνω στο Δημόσιο ως το τέλος του 2012. Κι αυτό γιατί όπως ορίζει το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης είναι «υπερβολικές». Σε αυτήν την περίπτωση, οι κανόνες βαθμολογικής εξέλιξης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πριν από το τέλος του 2012. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, έως το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με στόχο να αναζητηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και ειδικότερα να επικεντρωθεί στις μισθολογικές ωριμάνσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης.