Τις διαφωνίες των υπουργών του είχε να αντιμετωπίσει στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, το οποίο τελικά διήρκεσε πάνω από οκτώ ώρες, αναφορικά με επίμαχα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σχεδόν καθολική ήταν η διαφωνία στη μείωση του αφορολόγητου ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν στο ζήτημα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αλλά και το δημοψήφισμα για τα μέτρα, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός.
Ads
Αναφορικά με το αφορολόγητο, διαφώνησαν μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος, η Λούκα Κατσέλη και ο Δημ. Ρέππας, ενώ αρκετοί υπουργοί κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, όπως η αύξηση των τεκμηρίων και η έκδοση λαϊκών ομολόγων. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο τυχόν εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις. Επιπλέον ο υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσεις τις προτάσεις και να ανακοινώσει τυχόν αλλαγές στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ή στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης αναφορικά με τις απολύσεις στο δημόσιο τόνισαν ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να γίνει δραστική μείωση του Δημοσίου, ενώ αντέδρασαν και για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα.
Πάντως διαφωνίες υπήρξαν και για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο πρωθυπουργός. Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως η περίοδος δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, ενώ στο πλευρό του τάχθηκε και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Την άποψη ότι δημοψήφισμα σημαίνει εκλογές εξέφρασε ο Δημ. Ρέππας.
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαφώνησε με τα οριζόντια μέτρα και δη με το αφορολόγητο και μίλησε για την ανάγκη «να πούμε την αλήθεια στον λαό». Κατέθεσε επίσης σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων, να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή της ΝΔ και όλων των κομμάτων, με σκοπό τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στην τελική αυτή φάση. Ζήτησε επίσης Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος να τεθούν προς έγκριση ταυτόχρονα στη Βουλή με 151 ψήφους. Ωστόσο, προέκρινε να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών για το σύνολο του Μνημονίου ΙΙ. Επίσης πρότεινε αντιπροσωπεία κοινοβουλευτικών με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να συναντηθεί με τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος.
Ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει απολύσεις και πρότεινε όπου υπάρχει πρόβλημα να γίνουν μετατάξεις. Πρότεινε επιπλέον τη δημιουργία λαϊκών οµολόγων στα οποία µπορούν να επενδύσουν επιχειρηµατίες και παράλληλα ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να διευρύνει τις προσπάθειές του για συναίνεση.
Η κυβέρνηση θα προκαλέσει θέµα αξιοπιστίας αν οδηγηθεί σε εκλογές, υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και πρότεινε «σταθερά και αποφασιστικά βήµατα» που ανοίγουν προοπτικές, όπως το πρωτογενές πλεόνασµα. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της επικέντρωσε στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και τόνισε ότι θα ήταν καλό να ζητηθεί από τον Αντώνη Σαµαρά να διασαφηνίσει αν θα επαναδιαπραγµατευτεί το Μνηµόνιο και να ρωτηθούν τόσο ο κ. Βαν Ρόµπαϊ όσο και ο κ. Μπαρόζο αν δέχονται αναδιαπραγµάτευση.
Όριο για τα ασθενέστερα εισοδήµατα και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, πρότεινε ο υπουργός Θαλάσσιων υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρότεινε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να µη σταλούν λάθος µηνύµατα για απολύσεις στις ∆ΕΚΟ. Τέλος, ο Π. Γερουλάνος μίλησε για ανάγκη στροφής στην κυβερνητική ατζέντα, λέγοντας ότι το κράτος παραμένει ο μεγάλος εχθρός του πολίτη και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση μεγάλων καθημερινών προβλημάτων του, ενώ ο απών κ. Ανδ. Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι διά επιστολής θα στηρίξει πλήρως το Μεσοπρόθεσμο.
Νέα επιστολή βουλευτών στον πρωθυπουργό
Μετά την επιστολή των «16» βουλευτών ήρθε η ομάδα των «4+2», που σύμφωνα με το «Έθνος» προέρχονται από τα στελέχη που εδώ και χρόνια στηρίζουν τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο βουλευτής Λάμπρος Μίχος, μαζί με τους βουλευτές κκ. Παντούλα, Μιχελογιαννάκη και Θεοδωρίδη απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, με το οποίο ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες. Εστιάζουν, δε, στην ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου, με στόχο την αποκάλυψη πλουτισμού, αλλά δεν αναφέρονται μόνο σε βουλευτές και πολιτικούς. Ουσιαστικά απαιτούν εξονυχιστικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία όσων αποτελούν κατά την άποψή τους το σύστημα, όπως οι δικαστικοί, οι δημοσιογράφοι, οι πανεπιστημιακοί, οι καλλιτέχνες κλπ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >