Ζώνες επισκεψιμότητας από του χρόνου θα εφαρμόσει το υπουργείο Πολιτισμού ως «απάντηση» στην υπερεπισκεψιμότητα στην Ακρόπολη, χωρίς, ωστόσο, να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο μνημείο, με αποκορύφωμα την θερμοπληξία συμβασιούχου αρχαιοφύλακα στα Προπύλαια, εν μέσω του καύσωνα του Ιουλίου.

Ads

«Σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, από 1η Απριλίου 2024, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των ζωνών επισκεψιμότητας,» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real.

Η υπουργός ανέφερε ότι από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, αναμένεται να ξεκινήσει, πιλοτικά, το πρόγραμμα ζωνών στην Ακρόπολη, ύστερα από τη σχετική μελέτη που υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει στην ασφάλεια του μνημείου αλλά και των εργαζομένων καθώς και στη βελτίωση της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το μέγιστο ημερήσιο πλήθος επισκεπτών της Ακρόπολης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, αριθμός.

Θα κατανεμηθεί σε ωριαίες ζώνες, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 08:00μ.μ., και θα αφορά σε όλους τους επισκέπτες, είτε είναι μεμονωμένοι, είτε ομάδες.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, σημειώνοντας ότι εγκαταστάθηκαν σκιάδια στις εισόδους, τα οποία πιθανόν να επαναχρησιμοποιηθούν του χρόνου, αλλά με την απαραίτητη προσοχή που απαιτεί ο χώρος.

Οργή από τους εργαζόμενους

Στις 24 Ιουλίου, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη λιποθυμία εργαζόμενης στα Προπύλαια ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Τι γίνεται όταν μια υπηρεσία αφήνει τους υπαλλήλους της να ψήνονται στον ήλιο, χωρίς να τους χορηγεί στοιχειώδη μέσα προστασίας, σε πόστα χωρίς σκίαστρα, χωρίς πόσιμο δροσερό νερό, χωρίς επαρκείς κλιματιζόμενους χώρους, χωρίς αρκετά διαλείμματα – χωρίς καν έναν αξιοπρεπή χώρο διαλειμμάτων για το προσωπικό;Αυτό που έρχεται, με μαθηματική ακρίβεια, είναι η κόπωση, η εξάντληση των εργαζόμενων και σε βάθος χρόνου τα εργατικά ατυχήματα. Αυτό ακριβώς δηλαδή που συνέβη χτες, στον χώρο της Ακρόπολης.

Μια συνάδελφός μας, που εργαζόταν στο απαιτητικό πόστο των Προπυλαίων, λίγο πριν το μεσημέρι αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις της, για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί θερμοπληξία, από την καταπόνηση και την αδιάκοπη έκθεση στον ήλιο!

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον δύσκολα πόστα, με καταστάσεις ακραίου συνωστισμού και επικίνδυνες συνθήκες για το προσωπικό και τους επισκέπτες του χώρου.».

«Αλήθεια» συνέχιζε το σωματείο, «υπάρχει κανείς που δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που πέφτει από τα σύννεφα και δε γνώριζε τις συνθήκες εργασίας στην Ακρόπολη;

Αντιθέτως, γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση. Το θέμα είναι τι έκαναν για να την αποτρέψουν.

(…)

»Τι έχει κάνει όμως το Υπουργείο Πολιτισμού, για να προστατέψει αυτό τους δικούς του εργαζόμενους;

»Είναι το Υπουργείο που αρνείται να κάνει μαζικές προσλήψεις, αφήνει τους χώρους με εκατοντάδες οργανικά κενά και φτάνει τους λιγοστούς εργαζόμενους στα όριά τους, χωρίς καν δυνατότητα για διαλείμματα.

Βρίσκει ιδιώτες χορηγούς για τον φωτισμό της Ακρόπολης, προχωρά σε αμφίβολης αισθητικής παρεμβάσεις στον ιερό βράχο, αλλά δεν εγκαθιστά στέγαστρα, σκίαστρα, επαρκείς ψύκτες κτλ, για να… μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του μνημείου!

Η ίδια η υπουργός πηγαίνει στην είσοδο της Ακρόπολης και ζητά από τους φύλακες να κάνουν πιο γρήγορα, για να αποφεύγονται οι ουρές – λες και προκαλούνται με δική τους ευθύνη! Ποσώς την ενδιαφέρει αν αυτό μεταθέτει απλώς το πρόβλημα εντός του χώρου και προκαλεί ακραίο συνωστισμό στα Προπύλαια και σε άλλους χώρους!

(…)

Αν αυτά συμβαίνουν στην Ακρόπολη, που είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο και ο χώρος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αντιλαμβάνεται κανείς τι συνθήκες επικρατούν και σε άλλους, λιγότερο προβεβλημένους – αλλά εξίσου απαιτητικούς – χώρους.

Το Σωματείο λαμβάνει πολλές καταγγελίες συναδέλφων από όλη την Ελλάδα (από την Αρχαία Αγορά ως την Εφορεία Ημαθίας) για άθλιες συνθήκες εργασίας και την παγερή αδιαφορία των υπεύθυνων (…)