Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και διαδικτυακή εξεταστική ζητά η κυβέρνηση από τα πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη λόγω του επικείμενου νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ads

Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο δρόμο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με εγκύκλιο που απέστειλε στα ΑΕΙ ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέας Ζώρας, απαιτείται η συμμόρφωση των Συγκλήτων των ΑΕΙ στις «γραμμές και οδηγίες της εποπτεύουσας αρχής τους». Μάλιστα, επισημαίνεται ρητά πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δημιουργεί δεσμία αρμοδιότητα των οργάνων των ΑΕΙ ως προς την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους» και ως εκ τούτου «δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των ΑΕΙ».

Περισσότερες από 90 σχολές τελούν υπό κατάληψη, καθώς ολοκληρώνεται η τέταρτη εβδομάδα φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Η Σύγκλητος […] οφείλει να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, και συγκεκριμένα αφ’ ενός να διαπιστώσει αν πράγματι υφίσταται αδυναμία διεξαγωγής της αξιολόγησης και αφ’ ετέρου να εκδώσει απόφασή της (όμοια με αυτήν που ίσχυσε κατά την περίοδο του Covid-19), με την οποία να λαμβάνει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας» αναφέρει η εγκύκλιος.

Ads
Η εγκύκλιος που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών

 

Παρά την κυβερνητική απόπειρα παράκαμψης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, αρκετά είναι τα ιδρύματα που ανακοίνωσαν πως δεν προτίθενται να εφαρμόσουν την πρακτική της εξ αποστάσεως εξεταστικής, λόγω ανησυχιών για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ενδεικτικό είναι το πείραμα που διεξήγαγε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μπελαβίλας, καλώντας το ChatGPT να αναλάβει τον ρόλο του εξεταζόμενου. Όπως διαπίστωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ, το ChatGPT πέτυχε «Άριστα».

Διαβάστε σχετικά: Πανεπιστήμια / Ενστάσεις για τις διαδικτυακές εξετάσεις – Ποια ιδρύματα αρνούνται να τις εφαρμόσουν

Δριμύ κατηγορώ από πρώην πρύτανη για τις διαδικτυακές εξετάσεις

Εν τω μεταξύ δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την «παρότρυνση» στους πρυτάνεις, να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις στα ΑΕΙ , εξαπολύει ο τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011-2015), και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, σε ανάρτηση στο Facebook.

Ο κ. Γάτσιος σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «Δεν μπορεί να μην τα ήξερε όλα αυτά ο υπουργός Πιερρακάκης […], όταν κατηύθυνε (κάποιοι ισχυρίζονται ότι πίεσε) τους πρυτάνεις στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδό τους στην αποδοχή της «λύσης» των διαδικτυακών εξετάσεων. Ούτε οι πρυτάνεις επιτρέπεται να μην τα γνωρίζουν, και ας θεραπεύουν αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική την οποία σπούδασε ο υπουργός. Άρα δεν υπάρχει ελαφρυντικό άγνοιας για κανέναν για αυτό το οποίο κατάφεραν, ειδικά για τον υπουργό».

Η απάντηση του Πανεπιστημίου Πατρών

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Πατρών που συγκάλεσε νέα σύγκλητο, αφού υπενθυμίζει το αυτοδιοίκητο, τονίζει ότι διαθέτει εσωτερικό κανονισμό, συνεπώς τηλεξετάσεις θα γίνουν μόνο στα 10 τμήματα που τελούν υπό κατάληψη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων».

Σε δηλώσεις του στο thebest.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας είπε ότι «αυτή τη στιγμή από τα 31 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται υπό κατάληψη τα 10. Σε αυτά τα τμήματα δε γίνονται εξετάσεις, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι οι μαζικές εξετάσεις εξ αποστάσεως δε διασφαλίζουν το αδιάβλητο. Με βάση αυτό και τον εσωτερικό μας κανονισμό, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε χωρίς εξετάσεις από απόσταση».

Όπως διευκρίνισε ο πρύτανης στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατάληψη θα εξετάζονται μεταπτυχιακά και διπλωματικές εργασίες με τον διδάσκοντα κάθε φορά θα πρέπει να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας, με προφορικές εξετάσεις, Zoom κ.λπ.

Ο πρύτανης επισήμανε ότι «το ποσοστό επιτυχίας κατά την περίοδο της πανδημίας όπου οι εξεταστικές γίνονταν διαδικτυακά, περίπου διπλασιάστηκε. Αν λάβουμε υπόψιν μας και όλα αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκαν τώρα και δεν υπήρχε πριν, φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα αδιαβλητότητας. Πρόκειται για μία τεχνολογία που θα επηρεάσει πολλά πράγματα.

Το θετικό είναι ότι σε 21 τμήματα του Πανεπιστημίου οι εξετάσεις γίνονται κανονικά. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εξεταστική. Θέλω να καλέσω τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αναζητήσουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας και ΝΑ κρατήσουμε όλοι μαζί το πανεπιστήμιο ανοιχτό. Κλειστό πανεπιστήμιο δεν έχει να προσφέρει κάτι στην κοινωνία και τους φοιτητές.

Γίνονται καταλήψεις για ένα νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα κατατεθεί. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε να το δούμε και να συζητήσουμε. Σίγουρα οι καταλήψεις είναι τρόπος αντίδρασης πολύ παλιός που δεν εξυπηρετεί και σχεδόν πάντα αμαυρώνει την εικόνα του δημοσίου πανεπιστημίου. Είμαι οπαδός του διαλόγου με επιχειρήματα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η παιδεία πρέπει να είναι πεδίο σύγκλησης όλου του πολιτικού συστήματος. Το οφείλουμε στη νέα γενιά και πρέπει όλοι να συζητήσουμε γιατί όταν μιλάμε για παιδεία μιλάμε για το μέλλον της χώρας».