Τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις πληρώνουν όσο πληρώνει ο κάθε πολίτης και σε κάθε περίπτωση, βάσει των αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία, πληρώνουν περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης σε σύγκριση με το 2014, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις με την νέα φορολογική νομοθεσία ελαφρύνθηκαν ή επιβαρύνθηκαν ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Στο βαθμό που έχουν υψηλά εισοδήματα, επιβαρύνθηκαν από την συνολική αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, όπως και όλοι οι φορολογούμενοι με ίδια εισοδήματα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου» για το ζήτημα, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:
«Το δημοσίευμα αποσιωπά ότι με το ν. 4387/2016 η φορολογία εισοδήματος έγινε δικαιότερη, έστω και εντός του ασφυκτικού πλαισίου των στόχων για έσοδα. Καταργήθηκαν σκανδαλώδεις διατάξεις που ευνοούσαν υψηλά εισοδήματα και μειώθηκε η φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα που αποτελούν τη συντριπτική και σιωπηρή πλειονότητα των φορολογούμενων. Τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις ελαφρύνθηκαν ή επιβαρύνθηκαν ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Στον βαθμό που έχουν υψηλά εισοδήματα, επιβαρύνθηκαν από την συνολική αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, όπως και όλοι οι φορολογούμενοι με ίδια εισοδήματα».
«Ο Ελεύθερος Τύπος νοσταλγεί το προηγούμενο φορολογικό σύστημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που επιβάρυνε περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Γι’ αυτό και προσπαθεί να δυσφημήσει τις αλλαγές του ν. 4387/2016».
Το ΥΠΟΙΚ καταλογίζει στην εφημερίδα ότι «απομονώνει ένα σημείο των αλλαγών της νομοθεσίας για την φορολογία εισοδήματος και δεν υπολογίζει την συνολική φορολογική επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών γενικότερα και των προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις ειδικότερα», αλλά και ότι «λανθασμένα ή ψευδώς, το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο συντελεστής 8% στα πρόσωπα με συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβλήθηκε με το ν. 4305/2014 των Σαμαρά – Βενιζέλου».
«Όμως, αυτός ο νόμος, μείωσε τους συντελεστές κατά 30%, συμπεριλαμβανομένου και του 5% για τα πολιτικά πρόσωπα, που ήταν μέχρι τότε και κατά συνέπεια θα γινόταν 3,5%. Η διάταξη αυτή δεν ίσχυσε, γιατί τροποποιήθηκε με το ν. 4334/2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επέβαλε το 8% στα πρόσωπα που κατέχουν τις συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
Συνεχίζοντας, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι «το αν καθένα από αυτά τα πρόσωπα πληρώνει περισσότερο ή λιγότερο συνολικό φόρο (φορολογία εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και μετά τις αλλαγές του 2016, εξαρτάται από το συνολικό εισόδημά του και δεν μπορεί να γενικευθεί. Πληρώνει όσο πληρώνει ο κάθε πολίτης και σε κάθε περίπτωση πληρώνει περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το 2014 και κυρίως σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο ν. 4305/2014 των Σαμαρά – Βενιζέλου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >