Στην αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κ.λπ.) στην περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά η κυβέρνηση, μετά τις καταγγελίες της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και την ανακοίνωση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού.

Ads

«Σε συνέχεια της Υπουργικής απόφασης με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών, κατασχέσεων κλπ) στην ίδια Περιφέρεια, από την 7η Σεπτεμβρίου 2023. Εκδόθηκαν επίσης σήμερα δύο ΚΥΑ για τη ρύθμιση δικονομικών θεμάτων από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων» αναφέρεται στη σχετική απόφαση».

Είχε προηγηθεί η καταγγελία της υποψήφιας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφης Αχτσιόγλου, ότι το τελευταίο τριήμερο διενεργήθηκαν 42 πλειστηριασμοί στη Θεσσαλία, την ώρα που η περιοχή μετρά τις πληγές της από τις πλημμύρες.

Ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ζητούσε την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ ανεστάλη- και ορθώς- η λειτουργία των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών και ρυθμίστηκαν τα σχετικά ζητήματα που ανακύπτουν, ουδεμία μέριμνα υπήρξε για την αναστολή των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να υφίσταται άμεσος και σοβαρός κίνδυνος απώλειας περιουσιών επειδή δεν είναι δυνατή, εξ αντικειμενικής αδυναμίας και για λόγους ανωτέρας βίας, η εκ μέρους των οφειλετών λυσιτελής προάσπισή τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του

Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, αναζητούν αγνοούμενους, θρηνούν νεκρούς και βιώνουν τραγικές καταστάσεις και μάλιστα τη στιγμή που οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ουδείς γνωρίζει την πραγματική έκταση της καταστροφής.

Το δικηγορικό σώμα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους και θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των προτάσεων των Συλλόγων και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ανακούφιση των πληγέντων.

Υπό τις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ ανεστάλη- και ορθώς- η λειτουργία των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών και ρυθμίστηκαν τα σχετικά ζητήματα που ανακύπτουν, ουδεμία μέριμνα υπήρξε για την αναστολή των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να υφίσταται άμεσος και σοβαρός κίνδυνος απώλειας περιουσιών επειδή δεν είναι δυνατή, εξ αντικειμενικής αδυναμίας και για λόγους ανωτέρας βίας, η εκ μέρους των οφειλετών λυσιτελής προάσπισή τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αναστολή των πλειστηριασμών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα σε αυτές, όπως συνέβη εξάλλου και στην περίπτωση των καταστροφών από τον «Ιανό».