Yποχρεωτική θα είναι η χρήση των μασκών σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως ανακοίνωθηκε χθες, στο πλαίσιο των μέτρων για την άρση του lockdown από την κυβέρνηση.  

Ads

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού είχε ανακοινωθεί ότι όσοι δεν ασθενούν δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Αργότερα δε, ότι δεν πρέπει να φορούν μάσκα και ότι αυτές απαιτούνται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτά σε μία φάση κατά την οποία οι μάσκες στη χώρα ήταν από ακριβοθώρητες έως ανύπαρκτες.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχει πια επάρκεια σε μάσκες. Παράλληλα ανακοινώνεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική και η μη χρήση της σε κλειστούς χώρες επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ. Πρόβλημα μπορεί να μην υπάρχει πια στην αγορά, αλλά μάλλον θα παρουσιαστεί στην τσέπη των πολιτών. 

Οι μάσκες όταν είναι μία χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά και μετά να πεταχτούν. Ένας πολίτης που βγαίνει για διάφορες εργασίες και θα μείνει ώρες έξω από το σπίτι θα πρέπει να αλλάξει αρκετές. Η κυβέρνηση, απορρίπτοντας τη διατίμηση, επέτρεψε ένα παιχνίδι αισχροκέρδειας που οδήγησε σε μεγάλες ανατιμήσεις. Πλέον το κόστος μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αφού μία μάσκα μίας χρήσης κοστίζει πλέον από 1 ευρώ και πανω και θα πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον 3 με 4 φορές την ημέρα όλα τα μέλη της οικογένειας. Το κόστος σε μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να φτάσει από 300 εως και 440 ευρώ το μήνα. 

Ads

Η εναλλακτική είναι η χρήση πάνινης ή άλλης επαναχρησιμοποιούμενης – πλενόμενης μάσκας που κοστίζει 2-3 ευρώ. Λογικά και πάλι θα χρειάζονται παραπάνω από μία αν κάποιος πρέπει να βγει πολλές φορές ή για πολλές ώρες από το σπίτι, ώστε να τις αλλάζει στο μεσοδιάστημα. Πάντως η πιο ενδεδειγμένη επιλογή θεωρείται αυτή της πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης.