Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν αλλά και μετά τις πιέσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος υποχώρησε και απέσυρε από τη Ροτόντα το «παλαιόν εγκαίνιον».

Ads

Το είχε τοποθετήσει εκεί το πρωί της Κυριακής στην Αγία Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι «το αιματοβαμμένο ύφασμα του εγκαινίου ανήκε στον μανδύα του Αγίου Δημητρίου». Αυτό προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. 

Σήμερα η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, δήλωσε στο «Έθνος» ότι το «παλαιόν εγκαίνιον» αποσύρθηκε και δεν υπάρχει πια στο εσωτερικό της Ροτόντας. Σημείωσε δε ότι «διαχειριστής του μνημείου της Ροτόντας είναι το υπουργείο Πολιτισμού». 

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έχει στόχο τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό. Μετά την τοποθέτηση του «παλαιού εγκαινίου» εκεί, στην πόλη κυκλοφόρησαν και αφίσες που έγραφαν ότι «θα μείνει μόνιμα». 

Ads

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμου. «Εδώ έχουμε μια κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του υπουργείου και της εκκλησίας, αλλά και της απόφασης του ΚΑΣ» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης ενώ το σχετικό ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ο δήμαρχος ζήτησε να καταργηθούν και οι κοσμικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις γιατί, όπως τόνισε, το μνημείο δεν αντέχει, και η Ροτόντα να παραμείνει επισκέψιμος χώρος. 

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη Ροτόντα, που έχει ένα πάρα πολύ κακό παρελθόν. Πρέπει να γίνει πλήρης αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ, που δίνει τη Ροτόντα και για θείες λειτουργίες και για κοσμικές εκδηλώσεις. Η ενέργεια του μητροπολίτη είναι μια μονομερής πράξη που δεν λειτουργεί προς θετική κατεύθυνση», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης. 

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης είχε κάνει λόγο για «πραξικοπηματική πράξη του μητροπολίτη» και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού «ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της δημοκρατίας».