Με την πλάτη στις αντιδράσεις για τη ρύθμιση του τζόγου και το βλέμμα στη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το Μαξίμου αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, διαψεύδεται τόσο η προοπτική πρόωρων εκλογών όσο και η αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντως, δεν έχουν εκλείψει οι διατυπώσεις επιφυλάξεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου. Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις». Τα «φρουτάκια» θα μπουν τελικά σε καταστήματα του ΟΠΑΠ και σε δεύτερη φάση θα μπουν σε άλλους χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκλειστούν τα καφενεία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Εν τω μεταξύ, στις 15 Μαΐου τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα, μία κρίσιμη διαδικασία για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος η οποία αποκτά επιπλέον βαρύτητα ύστερα από το «αντάρτικο» της περασμένης Πέμπτης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος (σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών στα πρόθυρα της παραίτησης).

Μετά τις αντιδράσεις, προωθείται εκτόνωση του κλίματος μέσω αλλαγών στο επίμαχο νομοσχέδιο. Άλλωστε, δηλώσεις – ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν και αυτή την εβδομάδα. Την πεποίθηση ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις απελευθερώνουν ασύδοτα την αγορά του τζόγου εξέφρασε ο Δημήτρης Λιτζέρης. Για λάθος χειρισμό έκανε λόγο ο Νίκος Σαλαγιάννης. Δίκαιη χαρακτήρισε τη στάση των βουλευτών στον ΚΤΕ Οικονομικών ο Απόστολος Κακλαμάνης. Η κοινωνική διάσταση θα πρέπει να προηγείται της οικονομικής δήλωσε στο tvxs.gr ο Γιάννης Αμοιρίδης.

Ads

Σε πιο ήρεμο κλίμα η συνεδρίαση του ΚΤΕ

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη την Τρίτη η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε σε αδρές γραμμές το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για το διάστημα 2012-2015. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η αποστροφή της βουλευτή Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, αλλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δις που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη». Από την πλευρά τους οι κ.κ. Κωνσταντινόπουλος και Καρτάλης ζήτησαν από τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιό λόγο από δω και πέρα. Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού ενώ ο γραμματέας της ΚΟ κ. Έξαρχος πρότεινε ο απολογισμός να γίνεται ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.

«Χωρίς ανάπτυξη δεν πρόκειται να βγει ούτε αυτό το Μεσοπρόθεσμο, ούτε κανένα άλλο. Η ανάπτυξη είναι πλέον πολιτικό θέμα, πρέπει να την πάρεις είτε εσύ, είτε να οριστεί ειδικός υπουργός που θα τρέχει αποκλειστικά το θέμα της ανάπτυξης» τόνισε ο Κώστας Σπηλιόπουλος αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Πολιτική σκηνοθεσία» ζήτησε από την πλευρά του ο Μίμης Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτή δεν πρόκειται να περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης αναρωτήθηκε «Με ποιο κράτος θα τα εφαρμόσουμε όλα αυτά;»

«Το ΠΑΣΟΚ και το κράτος πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά» τόνισε επίσης ο Χρήστος Μαγκούφης, ζητώντας ενιαία δομή στο Κράτος που δεν θα αλλάζει με κάθε νέα κυβέρνηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ταχύτερο δυνατό, χωρίς πωλήσεις που θα είναι σε βάρος του κράτους.

Στην ίδια γραμμή εκτόνωσης του κλίματος, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να συγκληθούν: το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης και το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη άλλωστε σήμερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή με τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος. Εντός της εβδομάδας ενδέχεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα με κύρια επιδίωξη την άμεση επαφή του πρωθυπουργού με τους βουλευτές.

Παράλληλα στο επίκεντρο παραμένουν και τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Κυβερνητικοί κύκλοι μεταφέρουν δυσαρέσκεια αναφορικά με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, τις οποίες διαψεύδουν. Αποδίδουν σκοπιμότητες σε όσους διακινούν ανάλογα σενάρια τα οποία άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εκτίμησε ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού βρίσκονται οι πρόωρες εκλογές. «Υπήρξε και μια εμπλοκή από τους βουλευτές τους που τον είπαν, εμμέσως πλην σαφώς, ανήθικο, λέγοντας ότι υπάρχει άλλη ηθική στην κοινοβουλευτική ομάδα και άλλη στην κυβέρνηση. Και προέκυψε θέμα εκλογών το Σαββατοκύριακο» υποστήριξε.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, κατά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, το δίλημμα εκλογές ή όχι η κυβέρνηση το έθεσε με πολύ καθαρό τρόπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ο λαός έδωσε σαφή απάντηση, όχι εκλογές. «Ήταν» υποστήριξε ο κ.Ραγκούσης, «μια καθαρή εντολή να συνεχίσουμε, εξαντλώντας την τετραετία και έχουμε δυόμισι χρόνια μπροστά μας να δουλέψουμε απρόσκοπτα. Χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά που διανύουμε και την επόμενη, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν».