Την εγκυρότητα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αμφισβητεί με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις καθώς η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου καταγράφει ανεξέλεγκτη δυναμική χρέους. Την ίδια ώρα, τρόικα και υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα προς τα πάνω.

Ads


Στο 8,8% του ΑΕΠ οδηγείται το έλλειμμα

Την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η τρόικα. Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις κλείσουν στα επίπεδα αυτά το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 8,8% του ΑΕΠ, από 7,6% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου κι αυτό, όπως επισημαίνεται μόνο στην περίπτωση που από δω και πέρα όλα τα μέτρα εφαρμοσθούν στο ακέραιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών και της τρόικας μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% – 5,3% του ΑΕΠ ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με τις αστοχίες που η τρόικα καταγράφει στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.

Ads

Κατά την χθεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα εξετάσθηκαν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των δαπανών και των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξυγίανση των ΔΕΚO. Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδε και η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού, η οποία καταγράφει ανεξέλεγκτη δυναμική χρέους.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτή σε συζήτηση για μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα το 2011, αλλά μόνο στο βαθμό που δικαιολογείται από τη βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεση.

Παράλληλα η τρόικα εντείνει τις πιέσεις για δραστικές περικοπές δαπανών και επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ζητηθεί, όπως είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φορέων του δημοσίου και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Απαίτηση της τρόικας εξάλλου αποτελεί η επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, όχι μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα απαιτούν δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Επισημαίνουν δε, ως απαραίτητη, στο υπουργείο Οικονομικών τη διεύρυνση της λίστας των προς κατάργηση ή συγχώνευση φορέων με παράλληλη επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Παρά τις νέες πιέσεις της τρόικας πάντως ο υπουργός Οικονομικών, βλέπει πιθανή τη λήψη νέων μέτρων «ανάσχεσης της ύφεσης», όπως δήλωσε στον Real FM αποκλείοντας νέα εισπρακτικά μέτρα. Σταθερό αίτημα της επιτροπής η δραστική περικοπή των δαπανών με προμετωπίδα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα ή ακόμα και απολύσεις.

Δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων και εισφοροδιαφυγή στη συνάντηση τρόικας-Κουτρουμάνη

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνη το μεσημέρι της Πέμπτης βρίσκονται οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και η εισφοροδιαφυγή. Τους επικεφαλής της τρόικας προβληματίζει ο οικονομικός προγραμματισμός των ταμείων, καθώς έως τον Αύγουστο έχουν ξεπεράσει το 80% του προϋπολογισμού τους. Μάλιστα, το ΙΚΑ έχει φθάσει το 100% του προϋπολογισμού του, ενώ ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στο 105%.

Η τρόικα ζητά περιστολή δαπανών και αύξηση εσόδων για τα ταμεία, κάτι που μπορεί να γίνει είτε με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, είτε με αύξηση των εισφορών. Οι δύο πλευρές εξετάζουν το ζήτημα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ.

Προσπάθεια υποβάθμισης της έκθεσης για χρέος από τον ΥΠΟΙΚ

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η δημοσιοποίηση -εν μέσω του ελέγχου της τρόικας- της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος της χώρας. «Το κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η έκθεση ανέφερε πως η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης.

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

«Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού» κατέληξε.

Για «φαρσοκωμωδία» κάνει λόγο η ΝΔ

«Φαρσοκωμωδία» που ξεπερνά κάθε φαντασία χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όσα εξελίσσονται μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η πορεία του χρέους είναι ανεξέλεγκτη. Ο Γ. Μιχελάκης αποκαλεί για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση «σκορποχώρι» και επισημαίνει ότι, «ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους, που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή ‘ξεμπρόστιασαν’ την οικονομική του πολιτική».

«Αντί ο κ. Βενιζέλος να προσπαθεί να τρομοκρατήσει με επιθέσεις και να νοθεύσει την ανεξαρτησία με αιτήματα αλλαγών ενός επιστημονικού οργάνου της Βουλής, οφείλει επιτέλους να ομολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Τα εντεινόμενα αδιέξοδα που προκαλεί ο εκτροχιασμός και η χειροτέρευση όλων των οικονομικών δεικτών βοούν», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης, πάλι, δήλωσε πως «η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών αποδεικνύει, ότι το πιο επικίνδυνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η τυφλή δέσμευση της κυβέρνησης στις ανέφικτες επιλογές της τρόικας, και η επιμονή της να μην αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες που στηρίχθηκαν στην διαφθορά. Έτσι κατακρημνίζει την πραγματική οικονομία και τα δημόσια έσοδα».