Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και των ομολόγων των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ΑΤΕ, Τραπεζας Αττικης Εμπορικής και Γενικής Τράπεζας, προχώρησε o ιδιωτικός οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody’s ενώ λίγο αργότερα υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων. Νωρίτερα, ο ιδιωτικός οίκος προειδοποίησε το το αμερικανικό Κογκρέσο ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι αμερικανοί βουλευτές και η κυβέρνηση δεν επιτύχουν σύντομα συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.

Ads

Συγκεκριμένα υποβάθμισε τις αξιολογήσεις:

  • Της Εθνικής Τράπεζας σε Β3 από Ba3
  • Της Eurobank σε B3 από Ba3
  • Της Alpha Bank σε B3 από Ba3
  • Της Τράπεζας Πειραιώς σε B3 από Ba3
  • Της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ σε B3 από B1
  • Της Τραπεζας Αττικης σε B3 από B1
  • Της Εμπορικής σε B1 από Baa3
  • Της Γενικής Τράπεζας σε B1 από Baa3

Υποβάθμιση και του Δήμου Αθηναίων

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων στη βαθμίδα Caa1 από τη βαθμίδα B1, με αρνητική προοπτική, προχώρησε η Moody’s, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2011.Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων ακολουθεί την αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa1 με αρνητική προοπτική.

Ads

«Οι ελληνικοί Δήμοι, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, είναι απίθανο να έχουν επαρκή χρηματοπιστωτική ευελιξία, η οποία να δικαιολογεί μία καλύτερη αξιολόγηση από αυτή του ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε ο αναλυτής του οίκου, Τζιανφίλιππο Καρμπόνι.

Ειδικότερα, η Moody’s αναφέρει ότι οι ισχυροί λειτουργικοί και χρηματοπιστωτικοί δεσμοί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ελληνικού Δημοσίου συνεπάγονται σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά στην ικανότητα της Διοίκησης του Δήμου να δρα ανεξάρτητα από το ελληνικό Δημόσιο και έξω από το πλαίσιο ευρύτερων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει, οι δεσμοί αυτοί αντανακλώνται στην πρόσφατη επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης του Δήμου ως αντανάκλαση της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Τα στοιχεία πριν από το κλείσιμο του 2010 δείχνουν τη δυσκολία του Δήμου Αθηναίων να προσαρμόσει το επίπεδο των δαπανών του στα πολύ χαμηλότερα έσοδα, η οποία καταλήγει στη διεύρυνση του ταμειακού ελλείμματος που πρέπει να χρηματοδοτηθεί, σημειώνει η Moody’s στην ανακοίνωσή της.

Προειδοποίηση για υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε χθες το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι αμερικανοί βουλευτές και η κυβέρνηση δεν επιτύχουν σύντομα συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.

Η Moody’s Investors Services “εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρησιν ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους εντός των προσεχών εβδομάδων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του αμερικανικού Κονγκρέσου και στα μέσα Μαΐου έφθασε το όριο αυτό πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος του.