Παράταση επτά ημερών στην εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ, υποθήκη άμεσου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και μια ακόμη τορπίλη Σόιμπλε επεφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup – μια συνεδρίαση που επαναφέρει μεν την Ελλάδα στην ομηρία των δόσεων, αλλά επιβεβαιώνει και των επαναπροσδιορισμό συσχετισμών και στρατοπέδων στην ευρωπαϊκή αρένα.
Στην πράξη, το χθεσινό Eurogroup ήρθε να πιστοποιήσει το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη το τελευταίο δίμηνο και αποκτά πλέον αποχρώσες μεν, αλλά διακριτές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το συμπαγές μπλοκ του περασμένου καλοκαιριού έναντι της Αθήνας και της «αιρετικής» κυβέρνησης Τσίπρα: Υπό το βάρος του προσφυγικού, Κομισιόν και Γαλλία σε πρώτο πλάνο δείχνουν σαφώς πλέον την επιδίωξή τους να υπάρξει σταθεροποίηση στην Ελλάδα, όχι μόνον επειδή αυτό επιβάλλει η ανάγκη οικονομικής εξισορρόπησης στην ευρωζώνη αλλά και για εμφανείς γεωπολιτικούς λόγους.
Σ’ αυτή τη βάση, το ανακοινωθέν του Eurogroup, παρ’ ότι ορίζει την ερχόμενη Δευτέρα ως καταληκτική ημερομηνία για να κλείσει η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και την αποδέσμευση των 10 δισ. για τις τράπεζες, μακράν απέχει από τα θερινά, συνήθη «τελεσίγραφα». Προς επιβεβαίωση τούτου ήρθαν έως και τα δημόσια εύσημα του συνήθους «εμπρηστή» Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αιφνιδίασε με τις θετικές του αναφορές στην ταχύτητα με την οποία προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ακόμη πιο προωθημένος ήταν ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές ότι από τον Ιούλιο και μετά «οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση έχουν περάσει σε φάση εμπιστοσύνης» και ότι «υπάρχει μεγάλη πρόοδος». Και, ταυτόχρονα, έσπευσε να δείξει και το νέο «κοινωνικό πρόσωπο» της Ευρώπης – ή, τουλάχιστον, μέρους αυτής – λέγοντας ότι «κανένας δεν θέλει να χάσουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».
Το γεγονός ότι αμφότεροι έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι, παρά την πρόοδο, μένουν ακόμη «σημαντικά πράγματα να γίνουν» σημαίνει απλώς ότι το εν λόγω «κοινωνικό πρόσωπο» δεν συνιστά και μνημονιακή ανατροπή: Η Ελλάδα παραμένει στενά προσδεδεμένη στο δόγμα της λιτότητας, αλλά κατά τις πιο μετριοπαθείς ευρωπαϊκές δυνάμεις αυτό το δόγμα οφείλει πλέον να διαθέτει μια «ήπια ευελιξία», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, υπέρ του αμοιβαίου οφέλους της σταθερότητας.
Ακόμη κι αυτή η ελάχιστη «ευελιξία» ωστόσο, δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει εύκολα. Οι έτερες, άλλωστε, λιγότερο μετριοπαθείς δυνάμεις των πιστωτών φρόντισαν να δώσουν άμεσα και το δικό τους παρών στο χθεσινό Eurogroup δια στόματος Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με το που διαφάνηκαν σημεία ανακωχής και επικείμενου συμβιβασμού στα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση, έσπευσε να βάλει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά: Εθεσε θέμα άμεσης σύστασης και ψήφισης του νόμου για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου.
Η απάντηση κυβερνητικών πηγών επ’ αυτού ήταν πως ήδη οι ελληνικές προτάσεις για το Ταμείο είναι έτοιμες κι έχει υπάρξει κατ΄αρχήν συζήτηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών αλλά δεν έχουν ακόμη περάσει σε επίπεδο Eurogroup. Το εάν αυτή η απάντηση ικανοποιεί τον άξονα Σόιμπλε θα φανεί στον επόμενο κύκλο της διαπραγμάτευσης, αφού κλείσει οριστικά το μέτωπο των τραπεζών.
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στο να λυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα για τις τράπεζες, ήτοι, το θέμα των πλειστηριασμών και της τραπεζικής διακυβέρνησης: «Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε χθες το βράδυ το Μαξίμου, ενώ κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η κοινά αποδεκτή λύση για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται πλέον «αρκετά κοντά».
Οι λεπτομέρειες και το «κοινωνικό προφίλ» αυτής της λύσης θα υπαγορεύσουν και το πολιτικό κλίμα για τη συνέχεια: Μια συνέχεια που, στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνει τις νάρκες του ασφαλιστικού και του φορολογικού και, προφανώς, ουκ ολίγες τορπίλες Σόιμπλε ακόμη…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >