Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζεται η υπόθεση συστηματικού βιασμού και trafficking της Ηλιούπολης, με θύματα την 20χρονη σήμερα Ε. και την 25χρονη Χ.   

Ads

Κατά τις μαραθώνιες δικασίμους δεν έχουν λείψει οι προσβλητικές αναφορές για τα δύο θύματα από πλευράς υπεράσπισης των κατηγορουμένων.  Μάλιστα, η επιμονή για προβολή αποσπασμάτων από ταινίες ερωτικού περιεχομένου που εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν οι δύο γυναίκες προκάλεσαν την αντίδραση του εισαγγελέα του δικαστηρίου, ο οποίος απευθυνόμενος στους δικηγόρους των κατηγορουμένων είπε: «Θεωρώ ότι το να ανοίξουμε κουβέντα για το εάν το ευχαριστιέται ή όχι, θα μειώσουμε τη διαδικασία και την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους μας εδώ». 

Χαρακτηριστικό της υπερασπιστικής γραμμής του αστυνομικού Δημ. Μπουγιούκου -βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης- είναι ένα από τα σχόλια της δικηγόρου του, Βάσως Πανταζή, μετά την ανάγνωση των καταθέσεων των δύο νεαρών κοριτσιών: «Κάποιες επιλέγουν έναν τρόπο ζωής και όταν φτάσουν σε ένα τέλμα ρίχνουν τις ευθύνες αλλού, δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιες μπλέκουν σωρηδόν με κακοποιητές και μαστροπούς».

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αστυνομικός αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, την ομηρία των γυναικών, την οποιαδήποτε αμοιβή από τις ταινίες ερωτικών περιεχομένου ή την εταιρεία Sirina, καθώς και τη συμμετοχή του σε «πρακτορείο συνοδών», ενώ απέδωσε τις καταγγελίες της Ε. σε ζήλεια. Όπως ισχυρίστηκε, από την αρχή της γνωριμίας τους, η 19χρονη είχε δηλώσει εκδιδόμενη.

Ads

Grooming ή «στρατολόγηση» 

Κατά τις προηγούμενες δικασίμους ξετυλίχτηκαν τα τυπικά χαρακτηριστικά του trafficking. Και οι δύο ενάγουσες προέρχονται από ένα τουλάχιστον προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, με την Ε. να έχει καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών για περίπου 30 βιασμούς από τον πατέρα της όσο ήταν ανήλικη. 

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιέχονται στη δικογραφία και παρουσιάστηκαν στη διαδικασία, διαφαίνεται ότι η Ε. δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποστεί κατάχρηση της σχέσης εμπιστοσύνης, εξουσίας και επιρροής από τον κατηγορούμενο αστυνομικό και τον πρώην σύντροφό της «Ντάνιελ», ο οποίος επίσης κατηγορρείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη. Και οι δύο φέρονται να κέρδισαν την εμπιστοσύνη της, να την απομόνωσαν από το ανύπαρκτο υποστηρικτό περιβάλλον και να δημιούργησαν μια σχέση εξάρτησης, αναπτύσσοντας ερωτική σχέση.

Μετά την απομόνωση, καθώς η Ε. σταμάτησε σταδιακά να επιστρέφει σπίτι της, φέρεται να ξεκίνησε η κακοποίηση, η εκμετάλλευση και ο έλεγχος.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που ένα θύμα trafficking έχει βιώσει αυτό το επίπεδο τραύματος, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός του αρχίζει να αλλάζει. Mπαίνει ουσιαστικά σε κατάσταση επιβίωσης και επικεντρώνεται μόνο στις βασικές ανάγκες επιβίωσης (τροφή, ύπνος, ασφάλεια) κάνοντας τη διαφυγή όλο και πιο δύσκολη. «Αγάπη μου, μωρό μου, κτλ»: Οι λεγόμενοι groomers έχουν την τάση να εμφανίζονται ευγενικοί, πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, χτίζοντας, έτσι, το προφίλ ενός ατόμου υπεράνω πάσης

«Στείλε μου ένα μήνυμα να ξέρω με ποιον έχεις φύγει, κοίτα να του κάνεις χατήρια, κάν’ τον να τρελαθεί μαζί σου, θέλω να τον τρελάνεις», «θα πας εκεί, θα κάτσεις περίπου μια ωρίτσα, θα σου δώσει 100 ευρώ και όπως σου έχω πει, να είσαι καλή» είναι δύο από την πληθώρα μηνυμάτων που έχει δεχθεί η Ε.  

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του βασικού κατηγορούμενυ αστυνομικού, στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται επίσης ο πατέρας της Ε. που κατηγορείται ότι τη βίαζε συστηματικά από την ηλικία των 11 ετών, ο πρώην σύντροφός της «Ντάνιελ» που κατηγορείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη και δύο ακόμη φίλοι του αστυνομικού που κατηγορούναι για συνέργεια – ο ένας και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.