Μετά την μαραθώνια κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών της «Ε.», μίας εκ των δύο θυμάτων συστημικού βιασμού και trafficking στην υπόθεση της Ηλιούπολης, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε χθες, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, η σερβιτόρα που βοήθησε την 19χρονη να διαφύγει από την ομηρία του βασικού κατηγορούμενου και αστυνομικού Δ. Μπ.

Ads

Η νεαρή γυναίκα, εργαζόμενη σε καφετέρια κοντά στο σπίτι του αστυνομικού, περιέγραψε μεταξύ άλλων, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ότι η 20χρονη πλέον «Ε.» είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό πριν καταφέρει να ζητήσει βοήθεια στις 10 Ιουλίου του 2021.

Αναφερόμενη σε ένα προγενέστερο της επίμαχης ημέρας περιστατικό, η μάρτυρας είπε ότι μία ημέρα του Ιουλίου είδε την 19χρονη με μακρυμάνικη μπλούζα και πρησμένο πρόσωπο.

«Ήταν τόσο πρησμένη που δεν την αναγνώρισα, και κατάλαβα ότι κάτι τρέχει. Ήθελα να κάνω κάτι, αλλά λόγω της κατάστασης δεν μπορούσα. Την επόμενη ημέρα δεν εμφανίστηκε και παραξενεύτηκα γιατί ήθελα να δω αν είναι καλά με τα χτυπήματα».

Ads

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για τα όσα διαδραματίστηκαν στις 10 Ιουλίου του 2021, είπε: «Πήγαινα για δουλειά, την είδα με πρησμένο μάτι και πρησμένα χείλη, την έβαλα στη γωνία και τη ρώτησα αν χρειάζεται βοήθεια. Βούρκωσε, και δεν μπορούσε να μου μιλήσει. Της είπα ότι αν χρειαστεί κάτι να έρθει σε μένα. Ήρθε μετά λίγη ώρα μέσα στα κλάματα, βγήκα έξω, την κράτησα στα χέρια μου και μου είπε ότι δεν είναι καλά, ότι την κρατάει παρά τη θέλησή της, ότι το έχει σκάσει, φοβάται και δεν ξέρει τι να κάνει. Ζητούσε τη μητέρα της, έκλαιγε και φοβόταν».

Η ίδια πρόσθεσε ότι αρχικά καθόταν με την καταγγέλλουσα έξω από την καφετέρια αλλά όταν είδαν ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός είχε βγει και την έψαχνε, κατέφυγαν σε αποθήκη της καφετέριας, από όπου και κάλεσε τον Σύλλογο Κακοποιημένων Γυναικών και την Αστυνομία.

Πρόεδρος: Σας είπε κάτι για το πως ζούσε;
Μάρτυρας: Μου είπε ότι την εκδίδει, την κρατάει παρά τη θέλησή της, και ότι φοβάται. «Μου είπε “με έχει φυλακισμένη και με βάζει να κάνω πράγματα που δεν θέλω”, ότι τη βάζει να κάνει σεξ με πελάτες», κατέθεσε.

Αντωνία Λεγάκη (Υποστήριξη της κατηγορίας): Δώσατε κατάθεση;
Μάρτυρας: Ναι, αλλά δεν γράφτηκε τίποτα.

Μάλιστα, ερωτήματα προκύπτουν για την στάση των αστυνομικών που συνόδεψαν το θύμα στο νοσοκομείο, καθώς η μάρτυρας κατέθεσε πως πληροφορήθηκε ότι στους γιατρούς παρουσίασαν την παθούσα ως κρατούμενη που μεταφέρεται για εξετάσεις.

«Έμαθα ότι την πήγαν στο νοσοκομείο και οι αστυνομικοί έλεγαν στους γιατρούς ότι την είχαν βγάλει από τη φυλακή για να κάνει εξετάσεις για τα τραύματα που είχε και να μην της κάνουν ερωτήσεις».

Δεύτερος στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο Δημήτρης Σειρηνάκης, ιδιοκτήτης εταιρίας παραγωγής ερωτικών ταινιών. Το όνομά του εμπλέκεται στη δικογραφία αφού και οι δυο ενάγουσες έχουν καταγγείλει ότι έχουν εξαναγκαστεί από τον κατηγορούμενο αστυνομικό να γυρίσουν τέτοιου είδους ταινίες, με τον Δ. Σειρηνάκη να αρνείται επανειλημμένα ότι γνώριζε το οτιδήποτε περί εξαναγκασμού.

«Σε αυτή τη δουλειά δεν έρχεται ποτέ κανείς μόνο για τα χρήματα, πρέπει και να του αρέσει» ισχυρίστηκε ο μάρτυρας ενώπιον της έδρας, λέγοντας ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο αστυνομικό πριν πέντε χρόνια, όταν είχε εμφανιστεί στο γραφείο του με την 25χρονη παθούσα, την οποία και παρουσίασε ως σύντροφο του.

Ερωτηθείς αν του έκανε εντύπωση που ήρθε ένας αστυνομικός με την κοπέλα του, απάντησε πως «τα ζευγάρια που έρχονται δεν είναι αυτό που φαντάζεται ο κόσμος».

«Στο γραφείο μου έρχονται καθηγήτριες πανεπιστημίου με τους άντρες τους, και μανάδες με τις κόρες τους» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, θεώρησε «φυσιολογικό» το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός εμφανίστηκε εκ νέου κάποια χρόνια μετά με την «Ε.», για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής, για το αν κάποιος που του «πηγαίνει συνεχώς καινούριο κόσμο» παίρνει ποσοστά, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, αλλά είπε πως όποιος του έχει ζητήσει δανεικά τα έχει δώσει και συγκεκριμένα στον κατηγορούμενο αστυνομικό έδωσε 500-800 ευρώ.

Ενώ ο ίδιος αρχικά ήταν κατηγορηματικός για την απουσία του Δ. Μπ. κατά τη διάρκεια γυρισμάτων των ταινιών, λίγο αργότερα και ερωτώμενος από τη δικηγόρο υπεράσπισης των θυμάτων, Αντωνία Λεγάκη, δεν το απέκλεισε.

Πρόεδρος: Ο κ. Μπ. ήταν παρών στις ταινίες;
Μάρτυρας: Όχι, δεν αφήνω κανέναν.
Αντ. Λεγάκη: Η ενάγουσα λέει ότι ο κ. Μπουγιούκος ήταν στα γυρίσματα.
Μάρτυρας: Μπορεί και να μπήκε μέσα να της δώσει κάτι, δεν θυμάμαι τώρα.

Αναφορικά με τα εμφανή τραύματα των νεαρών γυναικών ο μάρτυρας είπε πως δεν είχε δει ποτέ τίποτα που να έδειχνε κακοποίηση. «Αν για μια κοπέλα υπάρχει η υπόνοια ότι κακοποιείται τότε σταματάνε τα πάντα», είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Αν κάποιος έρθει με μελανιά τι κάνετε;
Μάρτυρας: Αν δω άτομο χτυπημένο, θα πάρω την αστυνομία. Καταρχάς, δεν μπορεί να παίξει. Δεν μπορεί να συνουσιάζεται και να έχει χτυπημένο μάτι.
Αντ. Λεγάκη: Γνωρίζετε αν η δεύτερη ενάγουσα έδινε τα χρήματα στον Μπουγιούκο;
Μάρτυρας: Όχι βέβαια.
Αντ. Λεγάκη: Γνωρίζετε ότι καταγγέλλει ότι ήταν αιχμάλωτή του και ότι την εξανάγκασε να κάνει αυτές τις ταινίες;
Μάρτυρας: Θα τον έδερνα.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των συνολικά πέντε κατηγορουμένων, χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές ο όρος «πορνοστάρ» που απέδιδαν στις ενάγουσες μιλώντας απαξιωτικά για τα όσα έχουν καταγγείλει.

Τέλος, στη χθεσινή δικάσμο κατέθεσε και ο αδελφός της 19χρονης, ο οποίος αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στην κακοποίηση που υπέστη η κοπέλα όσο ήταν ανήλικη από τον επίσης προφυλακισμένο πατέρα τους.

Ο μάρτυρας αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που συνέβη όταν εκείνος και η αδελφή του ήταν 12 ετών είπε:

«Ήμουν στο δωμάτιό μου, και άκουγα μουσική. Σηκώθηκα και πήγα να πιω νερό και το δωμάτιο της αδελφής μου είναι στον ίδιο διάδρομο με το δικό μου και περνάω και ακούω μια δυνατή φωνή ”άσε με” και ένα μουγκρητό. Χτυπάω την πόρτα, δεν ακούω απάντηση, πάω να ανοίξω την πόρτα και ήταν κλειδωμένη.

Πρόεδρος: Κλειδώνει γενικά η αδελφή σας;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Ανησυχήσατε που δεν άνοιγε;
Μάρτυρας: Ναι. Τη ρώτησα αν είναι καλά και μου είπε «ναι». Είδα τον πατέρα μας και μου είπε «μην πείτε τίποτα, γιατί θα σας πετάξω έξω».

Ο ίδιος κατέθεσε ότι φοβόταν τον πατέρα τους, καθώς τους έβριζε και τους απειλούσε διαρκώς και πως όταν εκείνος εμφανιζόταν στο σπίτι, έτρεχαν και κλείνονταν στα δωμάτιά τους. «Μας φώναζε, πηγαίνετε στα δωμάτιά σας αλλιώς δεν θα φάτε και στην αδελφή μου φώναζε ”πήγαινε μέσα μωρή”», είπε χαρακτηριστικά.

Αντ. Λεγάκη: Ξέρετε για ποιο πράγμα κατηγορεί η αδελφή σας τον πατέρα σας;
Μάρτυρας: Ναι, για τον βιασμό.
Αντ. Λεγάκη: Σας είχε πει η αδελφή σας πως την βίαζε ο πατέρας;
Μάρτυρας: Όχι. Μου το είπε η μητέρα μου τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τον Ντ., πρώην σύντροφο της «Ε.» και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση, ο μάρτυρας είπε πως τον είχε γνωρίσει και μία φορα που είχε εμφανιστεί σπίτι τους και φώναζε για χρήματα, εκείνος τον έδιωξε απειλώντας τον ότι θα καλέσει την αστυνομία, ενώ σχετικά με τον Δ. Μπ. είπε πως τον είχε γνωρίσει μία φορά στο σπίτι του όπου και είχε δει την αδελφή του «κομμένη και στεναχωρημένη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη χθεσινή δικάσιμο έδωσαν το παρών εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, της Πρωτοβουλίας για την Ε. και αλληλέγγυοι στα θύματα σωματεμπορίας, που κατά τη διάρκεια της κατάθεσης κεκλεισμένων των θυρών του θύματος, την εμψύχωναν με συνθήματα κάθε φορά εκείνη ξέσπαγε σε λυγμούς.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.