Αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων προκαλεί επιστολή – υπόμνημα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens Σήφη Βαλυράκη, προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ- Ρούσσο Παπαδάκη, με αντικείμενο παραλείψεις του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού που προέκυψαν από την έρευνα της εξεταστικής. Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κρατικοί υπάλληλοι προσυπέγραψαν την παραλαβή του C4I προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης.
Η επιστολή κοινοποιείται και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών και δίνει απάντηση στην αρνητική θέση που πήρε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αποπομπή του κ. Ζαγοριανού έως ότου κλείσει η ποινική του δίωξη.
Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι η επιστολή ουσιαστικά προαναγγέλλει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I προτείνοντας φυσική αυτουργία σε απιστία των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης της περιόδου 2008-09.
Συγκεκριμένα στη σχετική αποστροφή της επιστολής Βαλυράκη αναφέρεται ότι ο κ. Ζαγοριανός «παρέλειψε να ενεργήσει οποιαδήποτε έρευνα για την τέλεση του εγκλήματος της απιστίας από κρατικούς υπαλλήλους στα πλαίσια παραλαβής του έργου, η οποία είναι και το βασικό και κεντρικό αδίκημα στην ως άνω υπόθεση», ενώ αναφέρεται νωρίτερα ότι «οι υπάλληλοι προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης, προσυπέγραψαν την παραλαβή του με τις αποκλίσεις του έργου, ωσάν να επρόκειτο για όλως επουσιώδεις και απαξιωμένες ελλείψεις».
Από τη ΝΔ ο συντονιστής των βουλευτών Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για «εκτροπή από το σκοπό της επιτροπής, με σαφή παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης με ταυτόχρονη προαναγγελία μέρους του πορίσματος και δυναμιτίζοντας το έργο της επιτροπής». Τόσο ο κ. Τζαβάρας, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισαν ότι η επιστολή, αν και φέρεται να είναι εξ ονόματος της επιτροπής, εκφράζει μόνον τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας γενικότερα για τη συμπεριφορά του προεδρείου έκανε λόγο για «κατάχρηση εξουσίας», ενώ δήλωσε «μη διατεθειμένος να γίνει κομπάρσος σε ένα προδιαγεγραμμένο παιχνίδι που οδηγεί σ’ αυτή τη συγκάλυψη δια του συμψηφισμού».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της επιτροπής, Θανάσης Παφίλης τόνισε από την πλευρά του ότι «με επουσιώδεις ενέργειες δημιουργείται κλίμα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης». Η συζήτηση επί του θέματος τελικά μετατέθηκε σε άλλη συνεδρίαση, οπότε θα παρίσταται και ο απών χθες πρόεδρος κ. Βαλυράκης.
Εξέταση μαρτύρων
Στο μεταξύ, το εξεταστικό έργο της επιτροπής συνεχίστηκε με τον σημερινό επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σπυρίδωνα Καπράλο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων από το Μάρτιο 2004 ως και το τέλος των παραολυμπιακών αγώνων. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι γνώριζε και πριν τους αγώνες τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά επειδή «δεν είχα επαφή με το αντικείμενο της Siemens, δεν είχε να κερδίσει τίποτε από εμένα και να με πιέσει».
Παραδέχθηκε επίσης ότι στους έξι μήνες που έμεινε στο πόστο του, το έργο του C4I, «προχωρούσε μετ’ εμποδίων που μπορεί να οφείλονταν σε εργολάβους, αλλά και στις αδυναμίες του κράτους να αντεπεξέλθει σε ορισμένα πράγματα». Σε ερωτήσεις για την τακτική των χρηματιστών που προθυμοποιούνταν εξυπηρετώντας συναδέλφους τους, όπως οι ίδιοι πίστευαν και κατέθεσαν, να “ξεπλένουν” το μαύρο χρήμα με το οποίο ο Χριστοφοράκος δωροδοκούσε υπαλλήλους και πολιτικούς, ο κ. Καπράλος είπε ότι σίγουρα δεν ήταν η νόμιμη οδός, αλλά εν τέλει δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στη συνέχεια εξετάσθηκε ο Ιωάννης Σπανουδάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004, ο οποίος παραδέχθηκε ότι από τη θέση του γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και η σχέση τους είχε εξελιχθεί σε στενή και φιλική. Παρ’ όλα αυτά είπε ότι δεν δέχθηκε ποτέ πιέσεις, ούτε είχε αντιληφθεί τότε παράνομες πληρωμές, κατά την άποψή του πάντως ο χρηματισμός ήταν πολιτική της εταιρείας Siemens και όχι των στελεχών.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο μάρτυρας –κλειδί, όπως τον χαρακτήρισε, έπεσε σε αντιφάσεις «επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία».
Παραδέχθηκε ο μάρτυρας ότι ο ίδιος υπέγραψε το Μάιο του 2003 σύμβαση απευθείας ανάθεσης έργου παροχής συμβουλών στην εταιρεία Boarders που απασχολούσε 50 άτομα με ημερήσια αμοιβή 1.200 ευρώ, ενώ σε ερώτηση ποιος του συνέστησε να απευθυνθεί στην Boarders απάντησε ότι ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Κατά τον βουλευτή, δεν ήταν ικανοποιητική η απάντησή του, γιατί παρά την αρχική του αντίθεση με την παραλαβή του συστήματος, όπως είχε υποδείξει και ο τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς, τελικά υπέγραψε επιστολή προς τον κ. Μαρκογιαννάκη προτείνοντας την μερική παραλαβή του συστήματος για τη χρήση στους αγώνες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >